Preslica je u prošlosti bila nezaobilazna biljka kod liječenja bolesti pluća, urinarnog trakta, bolesti kože i rana. Zbog kremičke kiseline, koja sadrži silicij i kalcij, danas se najčešće koristi kod problema s vezivnim tkivom i hrskavicom.
Naime, silicij je sastavni dio kostiju, hrskavica i vezivnog tkiva, a se
koristi u liječenju prijeloma kostiju i ozljeda ligamenata. Kao prirodna
posljedica starenja, razina silicija u tijelu s godinama opada, a jedan od
načina preventivnog djelovanja na ovu pojavu jest konzumiranje čaja od
preslice. Na taj se način nadoknađuje izgubljen silicij u kostima, vezivnom tkivu, ligamentima i
arterijama. No, nije preslica samo lijek za starije – i mlade osobe mogu
uživati u čaju od ove biljke – preslica osigurava zdravlje noktiju, kose, kože
i mišićnog tkiva.
Druge prednosti ove biljke uključuju pomoć kod ozljeda i bolesti kostiju, zaustavljanje
krvarenja, protuupalno djelovanje, liječenje edema i urinarnih putova te
liječenje raka kostiju – nabrojimo samo neke. Također, neke su studije dokazale
kako se nakon duljeg konzumiranja čaja od preslice pojedini oblici tumora u
potpunosti povlače.
Čaj od preslice poboljšava broj leukocita, pa se preporučuje osobama sa
slabijim imunitetom. Izvana se ekstrakt preslice rabi se za tretman kožnih
oboljenja, rana koje teško zacjeljuju i za liječenje vena.
Kako napraviti napitke od preslice? Donosimo dva jednostavna recepta, kojima ćete izvući maksimalnu korist iz ove ljekovite i svestrane biljke!
Čaj
Usitnjenu preslicu najprije namočite tri do četiri sata, a nakon toga kuhajte
10-ak minuta. Poklopite, i nakon sat vremena procijedite. Pijte dvije do tri
šalice dnevno.
Sok
Iz samljevene preslice cijeđenjem istisnite sok, te pijte tri puta dnevno požlicu
ili dvije čistog soka, ili s vodom.
Mali savjet za kraj – budite oprezni, preslica je dosta jaka, pa nemojte
forsirati ispijanje prevelikih količina čaja od preslice. Radije se osigurajte i
držite se sigurnih doza.
D.Š.