Prirodni preparati koji liječe rane i posjekotine - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Prirodni preparati koji liječe rane i posjekotine

Foto: Shutterstock

Od posjekotina i opekotina nismo zaštićeni u vlastitom domu – porezati se možete dok režete povrće ili otvarate pismo. Iako takve “rane” nisu ozbiljna prijetnja zdravlju, krvarenje i peckanje može stvoriti neugodnosti. Na svu sreću, u vašem domu postoje i prirodni preparati koji vam ovu situaciju mogu olakšati u kratkom roku!

Uzevši u obzir kako našoj koži prilikom prirodnog procesa cijeljenja ponekad treba i dodatna pomoć u obliku lokalnih preparata, zdravstveni stručnjaci danas vam mogu zaista ponuditi iznimno korisne i učinkovite metode ubrzanog cijeljenja kože.

Ako ste odani prirodnim preparatima, postoji nekoliko namirnica koje sigurno imate u kuhinji.

Evo nekoliko prirodnih proizvoda koji će se pobrinuti da vaše ranice što prije zacijele:

Med

Med je pravo “skladište” moćnih ljekovitih svojstava! On ima snažna antiseptička, antioksidativna i pročišćavajuća svojstva koja gode tijelu, koži i zdravlju u cijelosti. Njegova ljekovita svojstva su zapisana u svim svetim knjigama, a 2000 godina prije nove ere su egipatski liječnici otkrili da uspješno ubrzava proces zarastanja kože. Znanstvenici vjeruju kako se radi o amino kiselinama, antioksidantima, vitaminima i mineralima iz ove namirnice koje su u stanju uništiti bakterije i gljivice koje su inficirale ranu. Naravno, za zarastanje rana koristite isključivo organski dobiven med, jer oni s polica trgovina mogu sadržavati bakterije koje pak mogu inficirati vaše posjekotine.

Ulje peperminta i cimet

Znastvenici Američkog udruženja kemičara su nedavno otkrili kako kombinacija peperminta i cimeta čine odličan tim u borbi protiv bakterija. Kada su znanstvenici u kapsulu stavili izdvojene sastojke cimeta i peperminta te ih nanijeli na rane volontera, shvatili su kako ova je ova kombinacija uništila čak 4 vrste bakterija. Kako je ovaj “pokus” dao odlične rezultate, smatraju da može pomoći i pri zarastanju mjesec dana starih rana.

Ulje lavande

Ne samo da lavanda može spriječiti infekcije, također se pokazalo da može ublažiti osjećaj boli. Stavite li par kapi ovog ulja na opekotinu ili porezotinu, bol će biti umanjena i tkivo će brže zarasti. U jednoj studiji, čije rezultate prenosi prevention.com, doktori su uljem lavande mazali rane žena (rez od vagine do anusa) koja su upravo rodile. Otprilike je 50 posto žena iz skupine potvrdilo da ne osjeća nikakvu bol kako rane zacjeljuju, za razliku od drugih ispitanica. Žene iz prve skupine su također primijetile kako nestaje crvenilo.

Kamilica

Ova mala biljka se, između ostalog, preporuča za tretmane opekotina, ožiljaka i hemoroida. Također je dobra pomoć pri liječenju manjih opekotina i modrica te manjih krvarenja i upaljenih rana. Njemački liječnici su isprobali kako kamilica djeluje na nedavno napravljene tetovaže, koje naknadno često krvare. Otkrili su kako je ekstrakt kamilice puno brže omogućio ranama da zarastu, za razliku od krema i melema, a vjeruju kako je to upravo zbog flavonoida iz ove biljke.

Ana A.

Foto: Shutterstock

Isprobajte napitak od meda i cimeta kao pomoć u borbi protiv viška kilograma

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo