Uberite buket prirodne medicine u šumama, šikarama i na livadama – otkrivamo nevjerojatnu ljekovitu moć proljetnih cvjetića!
Plućnjak
Među najživopisnijim vjesnicima proljeća je plućnjak (Pulmonaria officinalis) čiji su cvjetovi najprije ružičasti, a kasnije postaju ljubičasti i plavi (gornja slika). Cvjetići plućnjaka živahno proviruju iz suhog lišća u šumama i šikarama, baš kao i “pjegavo” lišće po kojemu je plućnjak dobio ime jer listovi s bjeličastim mrljama nalikuju plućima.
Plućnjak je jedan od primjera teorije da biljka svojim izgledom pokazuje koji organ liječi. U narodnoj medicini plućnjak se od davnina primjenjuje u liječenju bolesti dišnog sustava: upale grla, kašlja, bronhitisa, astme, tuberkuloze… Plućnjak također pomaže u liječenju bolesti probavnog i mokraćnog sustava.
Za ljekovite pripravke koristi se osušeni nadzemni dio biljke (bez korijena), najčešće listovi.
Čaj od plućnjaka: 2 žličice suhog, usitnjenog plućnjaka prelijte s 2,5 dl kipuće vode, ostavite poklopljeno 5-10 minuta i procijedite. Pijte dvije šalice čaja tijekom dana, a možete ga koristiti i za grgljanje. Čaj možete zasladiti medom.
Ljubičica
Staro je narodno vjerovanje da prvu ljubičicu (lat. Viola odorata) koju pronađete u proljeće treba pojesti i zaželjeti želju, što donosi sreću cijele godine. Mladi listovi, pupoljci i cvjetovi ljubičice mogu se dodati salatama, a koriste se i za ukrašavanje jela i deserta.
No ljubičica ima dugu povijest kao ljekovita biljka. Kao i plućnjak, često se koristi kod kašlja, bronhitisa, astme i upale pluća. Poznata je i po umirujućem djelovanju pa pomaže protiv glavobolje, razdražljivosti, lupanja srca i nesanice. Također ljubičica potiče metabolizam i cirkulaciju te olakšava probavne poremećaje, bolesti mokraćnog sustava i tegobe s proširenim venama. Neka istraživanja pokazala su da ljubičica zaustavlja rast zloćudnih stanica raka.
Cvjetovi, listovi ili cijela biljka beru se u proljeće, a korijen se iskapa u jesen. Za ljekovite pripravke ljubičica se najčešće koristi osušena.
Za čaj od ljubičice pripremite 2 žličice mješavine osušenih listova, cvjetova i korijena. Prelijte ih s 2,5 dl vode, poklopite i ostavite 5-10 minuta da se malo ohladi, pa procijedite. Pijte 2 ili najviše 3 puta dnevno po jednu malu šalicu. Čaj možete zasladiti medom.
Od ljubičice se pripravljaju i ljekoviti sirup, ulje, liker, ocat, mlijeko, oblozi…
Tratinčica
Poznata livadna biljka tratinčica (Bellis perennis L.) vrlo je ukusna u salatama, namazima i varivima (pritom birajte posve mlado lišće). Cvjetovi tratinčice također su jestivi, mogu se poslužiti sirovi ili kandirani za dekoriranje različitih jela. Tvrdi i zeleni pupoljci tratinčice mogu se ukiseliti kao kapare.
Među ljekovitim pripravcima ističu se sok i čaj koji se koriste za proljetno čišćenje organizma i poboljšanje krvne slike te kod bolesti dišnog, probavnog i mokraćnog sustava. Kao i za ljubičicu, i za tratinčicu su neka istraživanja pokazala da ima antikancerogeno djelovanje.
Svježi sok od tratinčice najbolje je pripremiti u sokovniku. Dnevno se preporučuje 1 do 3 žlice soka s pola količine vode. Može se pomiješati s malo meda.
Čaj se priprema tako da se 1-2 žličice osušene biljke prelije šalicom prokuhane vode, ostavi 10 minuta poklopljeno i procijedi.
Sve tri spomenute biljke – plućnjak, ljubičica i tratinčica – blagotvorne su i za kožu u obliku obloga i ljekovitih masti. Djeluju protuupalno i pomažu zacjeljivanju oštećene kože. Tratinčica se često koristi i u proizvodnji kozmetike zbog posvjetljujućeg učinka na ten.
Iako su spomenute biljke načelno bezopasne, ne preporučuje se njihovo uzimanje bez savjetovanja s fitoterapeutom, osobito ne u većim količinama ni dulje vrijeme. Prije bilo kakve uporabe ljekovitog bilja najsigurnije je potražiti savjet stručnjaka.
I.V.
Foto: Shutterstock