Zdravlje

Zdravlje

Ublažite simptome depresije gospinom travom

Shutterstock

Ljekoviti dio gospine trave su njeni listovi i cvjetovi. Stručnjaci su raznim istraživanjima ustanovili da ulje ove biljka može umanjiti tj. ublažiti stanja depresije, a to znači da usklađuje nivo hormona seratonina i dopamina u mozgu.

Ukoliko niste od onih koji pate od trajne depresije, stanja koje zahtijeva liječničku pomoć, nego vas ponekad obuzme tuga i loše raspoloženje, pokušajte si pomoći prirodnim sredstvima poput gospine trave.

Gospina trava ublažava simptome blaže depresije

Ova biljka sadrži niz aktivnih sastojaka i kemikalija, uključujući hipericin i flavonoide

Biljni čajevi koji pomažu u borbi protiv stresa – lavanda, valerijana, lipa…

Istraživanja pokazuju kako je hipericin snažniji antidepresiv od neki farmaceutskih lijekova, a uzrokuje manje nuspojava. Gospina trava također utječe na mirniji san, a poznato je kako osobe koje pate od depresije imaju problema sa snom. U jednoj njemačkoj studiji stručnjaci su gospinu travu dali skupini od 105 osoba koje su patile od umjerene depresije. U usporedbi s kontrolnom skupinom koja nije primala ljekovitu biljku, oni su spavali bolje i imali mirniji san. Ispitanici koji su uzimali gospinu travu također su bili bolje raspoloženi i manje su patili od glavobolje.

Pripremite čaj od gospine trave

Čaj se priprema se tako da se uzmu dvije žlice usitnjene gospine trave, prelije s pola litra vrele vode, kratko prokuha u pokrivenoj posudi te se nakon 15 minuta procijedi. Imajte na umu kako je ova biljka najučinkovitija ako pijete šalicu čaja do dvije dnevno, tijekom 4 do 6 tjedana.

Preporuka je da se gospina trava ne koristi za vrijeme trudnoće. 

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo