Zdravlje

Zdravlje

Zaboravite na senilnost uz kurkumu!

Za sada su rezultati postignuti na laboratorijskim miševima, no stručnjaci se nadaju kako bi se mogli primijeniti i na ljudima.

Kurkuma se najčešće koristi u jelima od riže, raguima, mesnim jelima, te za proizvodnju senfa i Worchester umaka.

Azijski začin kurkuma odgovoran je za specifičnu boju curryja, a u istočnoj se narodnoj medicini koristi stoljećima kao rješenje za mnoge tegobe. Ovaj prirodni antibiotik osnažuje probavu i poboljšava crijevnu floru, a također se preporučuje u tretiranju nekih kožnih oboljenja, kao što su psorijaza i atletsko stopalo.

“Tajna” kurkume leži u fitokemikaliji kurkumin, koja se pokazala kao izvanredna pomoć u liječenju raznih oboljenja: može prevenirati dijabetes tipa 2, pomaže u borbi protiv raka dojke i karcinoma debelog crijeva te ujedno djeluje kao prirodni antibiotik.

Mnoga su znanstvena istraživanja pokazala učinkovitost kurkume u borbi protiv bolesti, a najnovija potvrda stiže iz redova njemačkih znanstvenika, koji tvrde kako ovaj začin može popraviti oštećenje mozga i tako pomoći osobama koje boluju od Alzheimerove bolesti.

Nastanak novih stanica mozga

Oni su zaključili kako antioksidansi kurkume stimuliraju endogene neutralne matične stanice mozga koje se kasnije pretvaraju u neurone te imaju važnu ulogu u oporavku mozga nakon moždanog udara ili neurodegenerativnih bolesti, kao što je Alzheimerova bolest. Za sada su rezultati postignuti na laboratorijskim miševima, no stručnjaci se nadaju kako bi se mogli primijeniti i na ljudima. Potrebne su nam daljnje studije koje bi razotkrile na koji točno način kurkuma djeluje, što bi posljedično moglo poboljšati terapije za one oboljele od demencije, tvrde njemački istraživači Institura neuroznanosti i medicine, čiji je rad objavljen u časopisu Stem Cell Research & Therapy.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo