Kuhanje sa začinskim bilje može biti učinkovitije u sprječavaju i liječenju raka nego neki propisani lijekovi. Većina bolesti povezana je s upalnim procesima u tijelu, a prehrana bogata začinima jača imunitet i zdravlje organizma.
Svi govore o tome kako zdravstvenu skrb učiniti
financijski dostupnijom – kuhanje sa
začinima je najjednostavniji način. Ljekovita svojstva kurkume, cimeta,
đumbira i kajen papara su doista nemjerljiva. Ovi začini djeluju učinkovitije
od aspirina i mnogih propisanih lijekova, a ne uzrokuju nuspojave.
Pojedine kulture češće kuhaju sa začinima, a studije su pokazale kako su pripadnici takvih naroda općenito boljeg zdravlja. Primjerice, u Indiji je stopa oboljelih od raka dojke, pluća, prostate i debelog
crijeva 50 posto niža nego u SAD-u – ovakve
statistike mogu biti i vjerojatno jesu rezultat kuhanja s biljem i začinima.
I češnjak ima antikancerogena svojstva, a prednost mu je što se može
koristiti u gotovo svim jelima. Nekoliko
studija povezalo je konzumiranje češnjaka sa smanjenim rizikom od nekih vrsta
raka, primjerice raka želuca, jednjaka, gušterače i dojke. Što više sirovog i kuhanog češnjaka unosite u prehranu, manji je rizik od raka želuca i debelog
crijeva.
I đumbir je popularan dodatak hrani, primjerice ribljim i jelima od povrća,
a studije su pokazale kako djeluje učinkovito protiv stanica raka jajnika. Đumbir se dokazao učinkovitijim u borbi protiv
ove vrste raka nego primjerice neki oblici kemoterapije.
Ovakvo začinsko bilje može se koristiti i kako bi se smanjio svakodnevni
unos soli. Prehrana bogata solju povisuje tlak, te vodi upalama i bolestima
srca i bubrega, a sve to utječe na rizik od kancerogenih oboljenja.
Uvođenje začinskog bilja u prehranu može biti zabavan način isprobavanja
raznih okusa i nacionalnih kuhinja, a prednost je i gubitak suvišnih
kilograma. Također, ovakav način života pridonosi zdravlju organizma i dugovječnosti.
D.Š.