Zdravlje

Zdravlje

Biotin nije važan samo za lijepu kosu, ovo je njegovih 10 velikih uloga u našem tijelu

Biotin ima mnogo različitih funkcija u tijelu, i sve su prilično važne pa je bitno znati unosimo li ga dovoljno ili naše tijelo pati od njegovog manjka.

Biotin, također poznat kao vitamin B7 ili vitamin H, je vitamin topiv u vodi, a ima jako važnu ulogu u ljudskom metabolizmu. To je važan nutrijent koji pomaže u pretvaranju hrane koju jedemo u energiju. Važno je napomenuti da je biotin esencijalni nutrijent, što znači da ga tijelo ne može proizvesti u dovoljnim količinama, stoga je, kako piše MZSS, važno osigurati dovoljan unos putem prehrane ili dodataka prehrani, kako bi se zadovoljile tjelesne potrebe i održala ravnoteža tjelesnih funkcija.

10 glavnih uloga biotina u ljudskom tijelu

Metabolizam
Biotin je neophodan za metabolizam ugljikohidrata, masti i proteina i ima važnu ulogu u pretvaranju hrane u energiju. Uz pomoć biotina tijelo će uspješno pretvoriti ugljikohidrate u glukozu što će tijelu dati energiju, a pomoći će tijelu i da efikasno iskoristi masnoću kao izvor energije.

Zdrava koža
Biotin pomaže održavanju kože zdravom tako što potiče rast novih stanica. On je izuzetno važan za proizvodnju proteina kao što su kolagen, elastin i keratin. Ovi proteini pomažu održavanju čvrstoće i elastičnosti kože i upravo su zato važan dio većine proizvoda za njegu kože. Ovaj nutrijent podržava brzu regeneraciju stanica kože i pomaže u održavanju hidratacije kože tako što podržava prirodne mehanizme zadržavanja vlage.

Kosa i nokti
Biotin je poznat po svojoj ulozi u jačanju kose i noktiju te podržavanju zdravog rasta kose. On potiče rast kose tako što podržava staničnu podjelu u korijenima kose. To može rezultirati jačim rastom kose i smanjenjem problema poput sporog rasta kose ili gubitka kose. Također pomaže u jačanju kose čineći je otpornijom na lomljenje i oštećenja. Važan je i kod lomljenja kose jer nedostatak biotina može dovesti do nastanka krhke kose koja se lako lomi. Dovoljan unos biotina može pomoći u sprječavanju lomljenja kose. Također može poboljšati teksturu kose, čineći je mekšom, glađom i manje sklonoj naelektriziranju. Što se tiče noktiju biotin pomaže u održavanju njihovog zdravlja i čvrstoće.

Muče vas umor, tanka kosa, lomljivi nokti? Evo što vam nedostaje u prehrani

Energija
Biotin pomaže u pretvaranju hrane u energiju koju tijelo koristi za normalno funkcioniranje i održavanje vitalnosti. Sudjeluje u metabolizmu ugljikohidrata tako što ih pretvara u glukozu, koja je glavni izvor energije za tijelo. Enzimi koji ovise o ovom nutrijentu pomažu u razgradnji ugljikohidrata i pretvaranju šećera u energiju koju tijelo može dobro koristiti. On podržava metabolizam masti tako što sudjeluje u procesu pretvaranja masnih kiselina u oblik koji se može koristiti za energiju. To omogućuje tijelu da efikasno iskoristi masnoće kao izvor energije. Ovaj je nutrijent uključen i u metabolizam proteina jer pomaže u metabolizmu aminokiselina, koje se mogu koristiti za sintezu proteina i obnovu tkiva, što je ključno za održavanje energetske ravnoteže. On je važan i za funkcioniranje nekoliko enzima koji su ključni za energetski metabolizam. Ti enzimi pomažu u pretvaranju hranjivih tvari u energiju i podržavaju normalno funkcioniranje staničnih procesa koji osiguravaju energiju tijelu.

Regulacija gena
Biotin sudjeluje u regulaciji gena i ekspresiji gena, što je važno za normalan razvoj i funkciju stanica. On je važan za sintezu genetskog materijala (DNA i RNA) u stanicama. To je bitno za normalan rast, razvoj i održavanje zdravlja stanica.

Živčani sustav
Biotin podržava normalno funkcioniranje živčanog sustava i sudjeluje u proizvodnji neurotransmitera koji prenose signale između živčanih stanica. Važan je za metabolizam aminokiseline triptofan, koji se koristi za sintezu serotonina, hormona koji regulira raspoloženje, san i apetit što je zaista važno za ljudsko tijelo. On ima i antioksidativna svojstva pa tako štiti živčane stanice od oksidativnog stresa. Oksidativni stres može uzrokovati oštećenje živčanih stanica i doprinijeti razvoju neurodegenerativnih bolesti. Biotin će pomoći u neutraliziranju štetnih slobodnih radikala. Zbog toga je normalna razina biotina ključna za funkcioniranje živčanog sustava i očuvanje kognitivnih funkcija.

Imunološki sustav
Biotin ima važnu ulogu u podržavanju zdravog imunološkog sustava, igrajući ulogu u proizvodnji protutijela i pomoću imunološkog odgovora na infekcije.

Kardiovaskularno zdravlje
Biotin je povezan s održavanjem zdravlja srca i krvnih žila, te je važan za normalnu funkciju srčanog mišića. Kardiovaskularne bolesti danas su sve veći problem, zbog čega je jako bitno da sa svih strana priđemo tim problemima.

Održavanje zdravlja mišića
On ima ulogu u metabolizmu aminokiselina, koje su gradivni blokovi proteina, pa su važne za održavanje zdravih mišića. Unos proteina jako je bitan za naše zdravlje.

Rast i razvoj
Biotin je važan za normalan rast i razvoj, posebno u djece, jer je potreban za pravilan razvoj stanica i tkiva. Djeca moraju jesti raznoliko, ali čak i u toj raznolikoj prehrani, nerijetko ne unose dovoljno nutrijenata jer ne mogu jesti puno – zbog toga je bitno pravilno im rasporediti prehranu.

Koje su namirnice bogate biotinom?

  • Jaja su izvor biotina, pri čemu je žutanjak posebno bogat ovim vitaminom.
  • Jetra, poput goveđe ili pileće jetre, sadrži visoku koncentraciju biotina.
  • Bademi, orašasti plodovi, kikiriki, sjemenke suncokreta i sjemenke lana u sebi imaju biotin.
  • Meso, poput puretine, piletine i svinjetine, također ima biotin. Mliječni proizvodi, poput mlijeka, sira i jogurta, sadrže biotin.
  • Losos, tuna i neke druge ribe bogate su biotinom.
  • Avokado je dobar izvor biotina, kao i drugih važnih hranjivih tvari.
  • Cvjetača sadrži biotin, kao i druge vitamine i minerale. Gljive, osobito šampinjoni, također sadrže ovaj važan nutrijent.
  • Banane, mnogima omiljeno voće, također imaju biotin u sebi.

A. H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo