Da, možete ostati trudne ako ste već trudne! - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Da, možete ostati trudne ako ste već trudne!

Shutterstock

Iako i liječnici u teoriji znaju kako se ovo događa i dalje ne znaju zašto i koliko često. No ne brinite, nije opasno!

Kada su australski par 2016. postali ponosni roditelji dvije zdrave djevojčice rođene u razmaku od deset dana, liječnici su se zaprepastili. Kate Hill pokušavala je ostati trudna neko vrijeme, a zbog policističnih jajnika, trebalo joj je nešto duže nego prosječnoj ženi. Kad se to dogodilo, začela je dvaput u dva tjedna, a ta se rijetka pojava u medicini naziva – superfetacija

Dvije ovulacije, dva embrija

Na sreću, superfetacija rijetka je koliko i zvuči te potpuno bezopasna. Ginekolozi to objašnjavaju ovako: žena ovulira i ostane trudna, nastane embrio, a nekoliko dana nakon ili čak tjedan dana nakon toga, ovulira ponovno, te u teoriji može ponovno ostati trudna i stvoriti još jedan embrio. 

Donosimo odgovore na pitanja koja se bojite postaviti o porodu

Zvuči slično kao kad žena nosi blizance, ali oni su biološki potpuno različiti jer jajašca nisu oplođena u isto vrijeme. 

Iako je tijelo žene napravljeno tako da spriječi superfetaciju, nekada se ona očito dogodi, a liječnici i dalje pokušavaju shvatiti kako i zašto. U normalnim okolnostima, nakon što žena ostane trudna na ulazu u maternicu se stvori čep sluzi koji sprječava ulazak spermija za vrijeme trudnoće. Unatoč tome, postoji određeni broj slučajeva ovakve “dvostruke trudnoće”. 

Dva različita oca?

Sljedeće pitanje nameće se samo od sebe… Može li žena ostati trudna s dva različita muškarca. Liječnici kažu – da! Dva jajašca mogu se oploditi s dva različita spermija. 
No, razloga za brigu nema. Liječnici naglašavaju da je ova pojava vrlo rijetka, a čak i ako se dogodi, superfetacija ne utječe na zdravlje majke ni djece. 

4 ključne stvari koje morate znati o gestacijskom dijabetesu

Foto: Shutterstock

N.C.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo