Zdravlje

Zdravlje

Danas je Svjetski dan spavanja: Produljite si život izležavanjem i spavanjem!

Ako ovaj vikend mislite provesti “u horizontali” ne trebate se uopće osjećati krivima, jer izgleda kako to produljava život

Veliko švedsko istraživanje dokazalo je povezanost sna i duljine života. Istraživači su proučili podatke o spavanju od 43,000 sudionika starih do 65 godina. Zaključili su da ako spavate manje od pet sati u jednoj noći, imate veći rizik od rane smrti. 

Nadoknadite san

Da stvar bude bolja, ovo se može promijeniti. Dakle, polako možete povećati prosjek sna u jednoj noći i tako produljiti život. Lako je – nedostatak sna nadoknadite tijekom vikenda. Voditelj istraživanja Torbjörn Åkerstedt rekao je da ako vikendom dulje spavate i cijeli dan se izležavate, zapravo produljujete život, a ovakav tempo subotom i nedjeljom može vam poboljšati san tijekom tjedna. 

Sedam do devet sati

Stručnjaci upozoravaju kako ovo treba uzeti sa zadrškom jer su neka istraživanja pokazala kako zapravo ne možete nadoknaditi izgubljeni san. Ono što znanstvenici znaju jest da biste definitivno trebali spavati sedam do devet sati kako bi se psihički i fizički dobro osjećali. No treba zapamtiti i kako svaki organizam treba određenu količinu sna. Neki ljudi mogu “preživjeti” i na puno manje sna, jer žive u drukčijim klimama i kulturama, ali premalo je ipak loše. 

Pa ako ste se umorili tijekom teškog tjedna na poslu, predlažemo da spavate cijeli vikend. Sada imate izliku!

Foto: Shutterstock

N.C.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo