Zdravlje

Zdravlje

Depresiju, glavobolju i prehlade prevenirajte vitaminom C i magnezijem

Foto: Shutterstock

Svatko od nas, svakim danom, razmišlja ili brine za svoje zdravlje, zdravlje svoje obitelji i prijatelja. Svi želimo učiniti nešto dobro za naše zdravlje, promijeniti prehranu ili započeti sa upotrebom dodataka prehrani u slučaju brzog i užurbanog stila života. U većini slučajeva glavni subjekti tih priča i razmišljanja su vitamini i minerali.

U ovom tekstu približiti ćemo vam dva, za čovjeka, esencijalna subjekta bez kojih život nebi bio moguć. Jedan od njih je najispitivaniji, najopisivaniji, prvi sintetski dobiveni vitamin koji je neizostavan dio cijelog niza biokemijskih reakcija u organizmu. Drugi je mineral koji sudjeluje u razgradnji glukoze, sintezi proteina, nukleinskih kiselina, stvaranju energije, važan je za mineralizaciju kostiju… Naravno, riječ je o vitaminu C i magneziju.

Konkretno, zašto baš vitamin C i magnezij preporučamo tokom cijele godine? Naime bezbroj je razloga i odgovora na to pitanje pa ćemo krenuti redom:

U hladnim zimskim mjesecima koji su iza nas i pred nama jedna od neizostavnih tema je prehlada. Vitamin C pomaže funkciju tjelesnog obrambenog sustava potičući aktivnost bijelih krvnih stanica te smanjuje trajanje i učestalost simptoma prehlade. Kao snažan antioksidans, vitamin C može djelovati na smanjenje oksidacije LDL kolesterola što je naročito važno spomenuti u zimskim mjesecima zbog “neadekvatne” prehrane – povećanog udjela hrane bogate masnoćama.

Kad govorimo o magneziju važno je istaknuti njegovu ulogu u radu živčanog sustava i ono što je posebno korisno za studente – održavanje normalne psihološke funkcije koja uključuje koncentraciju, rasuđivanje i pamćenje, a time i učenje.

Vitamin C pobjeđuje proljetnu depresiju

Nakon zime nam dolazi proljeće, za mnoge najdraže godišnje doba. Međutim, isto tako, kod mnogih se javlja i sindrom proljetnog umora – poremećaja koji udružen s pratećom razdražljivošću i bezvoljnošću, ponekad i depresijom, značajno smanjuje radnu sposobnost pojedinca. Jedan od uzroka može biti nedostatak željeza u organizmu. Opet, dolazimo do vitamina C koji, osim što pomaže jačanju imuniteta i zaštiti protiv proljetnih prehlada i infekcija, smanjuje umor i iscrpljenost te povećava apsorpciju željeza. Također, ublažava simptome alergija te je ključan u cijeljenju rana. U današnje vrijeme, zbog užurbanog načina života i loših prehrambenih navika, dnevni unos magnezija je prenizak. Dolaskom toplijeg vremena i početkom proljeća ljudsko tijelo budi se iz zimskog sna. Sve se više vremena provodi na otvorenom uz aktivnosti poput: šetnje, planinarenja i vožnje bicikla. Naši mišići se sve više aktiviraju i tijelo se privikava na sve češće pokrete i veće napore. Mineral koji je tijelu neophodan za mišićne kontrakcije je – magnezij!

Vitamin koji potiče stvaranje kolagena

Početkom ljeta započinju intenzivne brige o koži, a upravo je vitamin C esencijalni nutrijent potreban za biosintezu kolagena, koji je odgovoran za elastičnost kože. U ljetnim mjesecima doprinosi normalnim imunološkim funkcijama za vrijeme i nakon intenzivne fizičke aktivnosti, žlijezde znojnice održava zdravima, štiti organizam od toplinskih udara te olakšava oporavak od opeklina. Ljeti se ljudi često tuže na bolnu napetost mišića i grčeve. Razlog tome je to što se za toplih dana više znojimo, a često ne uzimamo dovoljno tekućine. Kad dođe do neravnoteže u metabolizmu minerala, mišići pate od akutnog nedostatka magnezija i počinju se grčiti. Činjenica da do grčeva najčešće dolazi noću proizlazi iz prirodne oscilacije razine magnezija u tijelu. Kako razina magnezija u krvi fiziološki pada u ranim jutarnjim satima, velika je vjerojatnost da će manjak magnezija izazvati probleme u kasno doba noći.

Magnezij pomaže kod tjeskobe, depresije i glavobolje

Prvi tjedni jeseni nose dozu melankolije na koju su rijetki imuni, ali posebno deprimirajuće djeluju na meteoropate i ljude sklone čestim promjenama raspoloženja. Jesen uglavnom nosi velike promjene – novi rasporedi, početak školske godine, novi zadaci. Magnezij je jedan od najvažnijih minerala, odgovoran za djelovanje više od 300 enzima koji kontroliraju biološke funkcije. Može pomoći kod tjeskobe, depresije, glavobolje, osjećaja nesigurnosti, razdražljivosti i nemira. Vitamin C tokom jeseni doprinosi regeneraciji reducirane forme vitamina E koji je, uz vitamin C, važan u sintezi kolagena nakon vrućih ljetnih mjeseci te djeluje kao snažan antioksidans. Uz to, pomaže jačanju imuniteta i pripremi za nadolazeće hladne dane te doprinosi normalnom funkcioniranju živčanog sustava.

U ovom tekstu smo naveli samo neke od velikog broja pozitivnih učinaka vitamina C i magnezija na zdravlje. Još je važno naglasiti važnost konzumacije nekiselog oblika vitamina C – natrijeva askorbata, koji osim što blagotvorno djeluje na sluznicu želuca osigurava i bolju apsorpciju od ostalih oblika vitamina C. Stoga, ukoliko još uvijek razmišljate o nekoj zdravoj navici, natrijev askorbat i magnezij su svakako odličan odabir!

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo