Zdravlje

Zdravlje

Hit dijeta s temeljcem ili juhom od kostiju

Trendovi se jako često mijenjaju, pa i kada je hrana u pitanju. Ovih dana često možemo vidjeti kako je sve popularniji način zdrave dijete – temeljac ili juha od kostiju.

Svima je znano kako je domaća bistra juhica itekako zdrava za prehladu, gripu, probavne tegobe i sl. Međutim, ona može biti itekako dobar način za mršavljenje. Dijeta se provodi obično 21 dan, a osobe u tom periodu, osim skinutih kilograma, osjećaju itekako dobre posljedice. Naime, tijelo se pročisti, regenerira, a energija poraste.

Zašto je temeljac dobar za vas?

Temeljac se može smatrati i superhranom, i to zbog raznih aminokiselina i minerala, ali i kolagena koji se nalaze u njemu. Sve to ne samo da poboljšava vaše zdravlje, nego i ljepotu kože. Jedna porcija juhe od kostiju sadrži oko 6 g proteina zbog čega ova dijeta nije tipična detoksikacijska dijeta jer tijekom dana ćete na taj način unijeti i do 35 g proteina, a to je savršeno za, kako je spomenuto, podizanje razine energije. Ova će vam juhica osigurati izgradnju zdrave crijevne mikroflore.

Svaka je dijeta svojevrsni šok za organizam i s obzirom da se dijeta s temljcem bazira isključivo i samo na temeljcu, koliko god on zdrav i hranjiv bio, nije preporučljiva apsolutno svima.

Tko smije pristupiti ovoj dijeti?

Kao ni svaka dijeta, ni ova se ne preporučuje trudnicama i dojiljama, barem ne u trajanju od 21 dana. Dakle, iako su dijeta i povremeno čišćenje organizma preporučljivo za sveukupno zdravlje čovjeka, prije odlaska na ovu dijetu, posebice ako se odlučite provesti je u trajanju od 21 dana, potrebno je posavjetovati se sa stručnim osobama.

Donosimo recept za bogat i ukusan povrtni temeljac!

Foto: Shutterstock

J. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo