Zdravlje

Zdravlje

Evo zašto vam se događa PMS faza ‘želim sve pojesti’

Za sve one koje se mogu poistovjetiti s ovim pitanjem, donosimo objašnjenje zašto smo tijekom ‘onih dana u mjesecu’ gladnije nego inače.

Potpuno je normalno i vrlo uobičajeno osjećati glad tijekom mjesečnice, kao i u danima koji prethode menstruaciji. Vaš hormon progesteron je dominantniji tijekom ovog dijela ciklusa, dok razina estrogena opada. To je ujedno i razlog zašto se možda osjećate pospanije i sklonije promjenama raspoloženja, slažu se dr. Shahzadij Harper, osnivačica The Harper Clinic i Valerie Agyeman, dijetetičarka za zdravlje žena i osnivačica Flourish Heightsa. 

Međutim, ako se tijekom cijelog ciklusa osjećate gladni, to bi moglo biti zbog pretjeranog rada štitnjače (ostali simptomi uključuju drhtanje, nemogućnost dobivanja na kilaži i lupanje srca).  

Tijekom lutealne ‘predmenstrualne’ faze, vaše se tijelo priprema za sljedeću menstruaciju izgradnjom i zadebljanjem sluznice maternice. Ova faza zahtijeva veću potražnju za energijom koja dolazi iz hranjivih tvari i hrane kako bi se pomoglo ponovnoj izgradnji sluznice maternice. Žene tijekom tog vremena, a kasnije i u PMS-u, mogu žudjeti za unosom većih količina masnoća i ugljikohidrata, objašnjava Valerie Agyeman. 

Shutterstock

Najbolji način da spriječite prejedanje

Određene namirnice čak mogu pomoći u ublažavanju ovih simptoma mjesečnice, te općenito utjecati na razinu energije i raspoloženje.  

Kako prepoznati i prestati s emocionalnim prejedanjem?

Opskrbljivanje tijela nutritivno bogatom hranom tijekom cijelog mjeseca najbolji je način. Uključite cjelovite žitarice, nemasne proteine, voće, povrće, sjemenke, orašaste plodove i mahunarke u svoju rutinu prehrane. Odaberite grickalice poput humusa i povrća ili krekera od cjelovitih žitarica, kokica, svježeg sira, jabuke s maslacem od kikirikija, grčkog jogurta s medom i bobice, savjetuje Agyeman. 

A tijekom te specifične faze ‘želim pojesti sve’ u redu je posegnuti i za vrećicom čipsa i keksima ako se zbog toga osjećate dobro. 

Foto: Shutterstock

Poštujte svoje žudnje! Ograničenje i uskraćivanje na kraju najčešće dovode do prejedanja, što prati osjećaj krivnje i dodatna ograničenja – to je ciklus, kaže Agyeman.  

Dakle, ako imate želju, napravite korak unatrag i zapitajte se čega ste stvarno željni.  Ako je ono što stvarno želite čokolada, onda jedite čokoladu. Jedite ju svjesno i polako, uživajte u okusu i teksturi, i uživat ćete još i više. 

H. A. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo