Cilj terapije ove upalne bolesti crijeva je postići remisiju kako bi pacijent mogao normalno živjeti. Ovih sedam vrsta hrane pomoći će vam u tome
Ulcerozni kolitis je stanje koje uzrokuje upalu i rane u probavnom sustavu. Također može uzrokovati proljev, krvavu stolicu i grčeve. Liječnici ne znaju zašto se javlja, ali većina se slaže da mu doprinosi neravnoteža crijevnih bakterija.
Javlja se u 4 do 6 osoba na 100.000, a prognoza zavisi o stupnju, trajanju i učestalosti pojavljivanja simptoma. Najčešće se pojavljuje između 15. i 30. godine, te ima faze mirovanja i pogoršanja.
Ovi simptomi raka debelog crijeva znak su za neodgodiv posjet liječniku
Postizanje remisije je cilj terapije upalnih bolesti crijeva jer to omogućuje normalan život. No, remisija ne znači izlječenje, pa je i dalje potrebno redovito pratiti bolest.
To svakako uključuje i kontroliranje prehrane. Studije sugeriraju da prehrana bogata fermentiranom hranom koja sadrži određene bakterije može smanjiti upalu i obnoviti crijevni biom, iako neće izliječiti bolest. Ovo je sedam najboljih fermentiranih namirnica:
1. Kefir

Kefir je fermentirani napitak sličan jogurtu. Napravljen je od kefirnih zrnaca pomiješanih s mlijekom i ostavljenih da fermentiraju. Pun je kvasca i bakterija mliječne kiseline, uključujući F. saccharivorans, kojih nedostaje vašem crijevnom biomu kada imate ulcerozni kolitis. Počnite sa šalicom dnevno i tražite one s niskim udjelom šećera. Kefir se također može napraviti s vodom, stoga odaberite opciju bez mliječnih proizvoda ako ste alergični na mlijeko.
2. Tempeh
Tempeh je protein napravljen od fermentirane soje. Okusom je sličan tofuu, ali ima žvakastiju teksturu. Izvrsna je alternativa mesu, ali ga trebate izbjegavati ako ste alergični na soju. Kao i druge fermentirane namirnice, tempeh je bogat probioticima, kao i proteinima, dijetalnim vlaknima i vitaminima.
3. Grčki jogurt
Grčki jogurt je gušći, kremastiji i pikantniji od običnog jogurta jer se nekoliko puta procijedi kako bi se uklonilo više sirutke. Bogat je probiotičkim sojevima poput B. animalis, a neka istraživanja sugeriraju da ima više probiotika poput Lb. helveticus i S. thermophilus od običnog jogurta. Kada kupujete grčki jogurt, provjerite piše li na etiketi da sadrži probiotike. Neke marke su termički obrađene, što ubija kulture.

4. Kimchi
Kimchi je tradicionalni korejski fermentirani povrtni začin. Obično se pravi od kineskog kupusa, luka, začina i gochugaru crvene paprike u prahu. Smjesa se salamuri oko dva dana kako bi fermentirala. Studija na miševima pokazala je da kimchi i povezana bakterija, L. mesenteroides, smanjuju simptome kolitisa. Bogat je natrijem, što bi moglo biti zabrinjavajuće ako imate visoki krvni tlak.
5. Miso
Miso je pasta napravljena od fermentirane soje i često se koristi u japanskoj kuhinji. Poput tempeha, puna je probiotika i živih kultura. Korištenje kao marinade ili jedenje kao juhe, posebno tijekom napadaja, može pomoći u smirivanju simptoma. Miso je također bogat natrijem, stoga budite svjesni unosa soli ako ga jedete puno.
U ovom dijelu tijela počinju i zdravlje i bolest, najvažnije je paziti na njega
6. Kiseli kupus
Priprema se dodavanjem soli naribanom kupusu i puštanjem da fermentira tri do šest tjedana. Izvrstan je izvor bakterija mliječne kiseline, posebno Lactobacillus, probiotici koji pomažu vašem imunološkom sustavu i slabe upalu ulceroznog kolitisa pomažući u regulaciji crijevnog bioma.
7. Kombucha
Ovo blago gazirano piće priprema se dodavanjem starter kulture zvane SCOBY (simbiotska kolonija bakterija i kvasca) u zaslađeni, ohlađeni čaj i ostavljanjem da fermentira oko 10 dana. Studija na miševima otkrila je da kombucha značajno pomaže u ublažavanju simptoma kolitisa, uključujući upalu i oksidativni stres.
N. M.