Zdravlje

Zdravlje

Hrvati najviše liječe slabe živce

Apaurin, normabel i ostali lijekovi iz skupine s aktivnom supstancijom diazepamom najpropisivaniji su lijekovi na recept u prvih pet mjeseci ove godine.

Izdano je gotovo 815.000 pakiranja tih anksiolitika koji se, narodskim rječnikom rečeno, upotrebljavaju za smirenje, ali i kao sedativ kod problema sa snom.

Problemi sa snom
Praxiten, koji slično djeluje, ali je u skupini generika koji se nazivaju oksazepami, očito više nije toliko popularan. Još je nedavno bio na vrhu liste najčešće propisivanih lijekova na recept, a po novoj su listi potrošnje oksazepami pali na 15. mjesto s ukupno 403.000 propisanih kutija. Namirnice za enteralnu prehranu na drugom su mjestu najčešće propisivanih recepata, a na trećem ponovno lijekovi povezani s mentalnim zdravljem.

Riječ je o antidepresivima, poput xanaxa ili xelexa, iz generičke skupine alprazolama kojih je na recept izdano 677 tisuća kutija. Previše? Prvi je dojam da smo depresivna nacija. Ako je tako, čini se da iz depresije ne izlazimo, jer je propisivanje i anksiolitika i antidepresiva u ovoj godini gotovo isto kao i lani.

– Uspoređujući potrošnju ovih lijekova u Hrvatskoj s drugim europskim zemljama, bitne razlike nema. Nema je ni u potrošnji antibiotika. Još pred koju godinu među deset najpropisivanijih lijekova bilo je čak nekoliko antibiotika. Danas to više nije tako, što je dakako povoljan medicinski trend – kaže direktor HZZO-a dr. Tihomir Strizrep.

tablete 4Borba s kolesterolom
Lijekovi za snižavanje masnoća u krvi iz skupine atorvastatina, među kojima je i poznati original sortis, prvi su na listi financijskih izdataka HZZO-a. Zdravstveno osiguranje stajali su u prvih pet mjeseci 43 milijuna kuna. Uz dodatna 33 milijuna kuna za lijekove koji imaju isto terapijsko djelovanje – simvastatine među kojima je i lipex – jasno je da se na statine potroše milijuni.

Opravdano? Pitanje je koliko je pacijenata prije nego što je posegnulo za lijekovima masnoće u krvi pokušalo sniziti dijetom, zdravijom prehranom i tjelovježbom, no činjenica je i to da visoki kolesterol nosi i visok rizik za srčane bolesti. Skupina lijekova za kardiovaskularni sustav na prvom su mjestu u financijskoj potrošnji godinama, pa desetak lijekova za visoki tlak zauzimaju polovicu liste 20 najpropisivanijih za koje je u pet mjeseci već potrošeno više od sto milijuna kuna.

– Gornje granice i za masnoće u krvi i za krvni tlak neprestano se smanjuju pa je i sve više potencijalnih korisnika ovih lijekova i troškovi za njih ni ubuduće sigurno neće padati – smatra dr. Strizrep.

Napominje da je za lijekove na recept lani potrošeno 3,4 milijarde kuna. Potrošnja lijekova iz godine u godinu raste između 6 i 8 posto, a uz uštedu postignutu na 12 posto nižim cijenama očekuje da će se za lijekove na recept u ovoj godini ipak potrošiti manje novca nego lani.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo