Zdravlje

Zdravlje

Iako je u većini slučajeva izlječiv, u Hrvatskoj je rak debelog crijeva drugi najčešći uzrok smrti od raka

U Hrvatskoj je ožujak „Mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva“. Rak debelog crijeva jedan je od vodećih uzroka smrtnosti u svijetu, što je nevjerojatno s obzirom na njegovu visoku stopu izlječivosti ako se otkrije na vrijeme.

Rak debelog i završnog crijeva jedan je od vodećih uzroka pobola i smrtnosti u svijetu s gotovo 2 milijuna novooboljelih i gotovo milijun smrtnih slučajeva godišnje.

Uzrok raka debelog crijeva još je nepoznat, ali mnoga istraživanja potvrđuju da je bolest najvjerojatnije posljedica međudjelovanja nasljednih čimbenika i utjecaja okoline.

Rak debelog i završnog crijeva u najvećem broju slučajeva nastaje iz izraslina u crijevima – polipa koji se mogu pretvoriti u zloćudni tumor. Nastaje, piše HZJZ, kada se stanice počnu nekontrolirano dijeliti, a otkrivanje raka debelog crijeva u ranoj fazi može spasiti brojne živote.

Veliki polip može uzrokovati probleme poput bolova u trbuhu, čestog ili neprekidnog zatvora (začep, odnosno neredovitost pražnjenja), a iznimno može uzrokovati potpunu opstrukciju crijeva. Ako polip zaustavi kretanje stolice i plinova u crijevima, to nije samo vrlo bolno, već i neposredno opasno po život. Zloćudno promijenjen polip širi se na okolno tkivo, a stanice raka se mogu proširiti u druge dijelove tijela putem krvi i limfe, te tamo nastanu metastaze.

Ako se na vrijeme otkrije, rak debelog crijeva izlječiv je u 9 od 10 slučajeva. Stoga je važno redovno se odazivati na preventivne preglede.

Shutterstock

Čimbenici načina života koji pridonose povećanom riziku od raka debelog crijeva

 • Nedostatak redovite tjelesne aktivnosti.
 • Dijeta s malo voća i povrća.
 • Dijeta s malo vlakana i puno masti ili prehrana s visokim udjelom prerađenog, dimljenog crvenog mesa.
 • Prekomjerna težina i pretilost.
 • Prekomjerna konzumacija alkohola.
 • Pušenje duhana.

Na žalost, u nekih osoba se bolest otkriva u poodmaklom stadiju kada je uspješnost liječenja slabija.

 • Uobičajeni znakovi uznapredovale bolesti su slijedom:
 • Anemija uzrokovana nedostatkom željeza
 • Vidljiva krv u stolici
 • Promjena u navikama pražnjenja crijeva
 • Bolovi u trbuhu
 • Zastoj pražnjenja crijeva ili puknuće crijeva
 • Masa u trbuhu koju je moguće napipati
 • Povećana jetra uz prisutnost tekućine u trbuhu (ascites)
Foto: Shutterstock

Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva

Odlukom Vlade RH krajem 2007. godine usvojen je Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

Svake dvije godine pismom se pozivaju sve žene i muškarci u dobi od 50. do navršene 74. godine da naprave test na nevidljivu krv u stolici. Osobe s pozitivnim nalazom upućuju se na probirnu kolonoskopiju.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva usmjeren je poboljšanju zdravlja populacije jer se ranim i pravovremenim otkrivanjem i sprječavanjem bolesti omogućava bolja kvaliteta života.

Shutterstock

U Hrvatskoj je rak debelog crijeva najčešći novodijagnosticirani rak, a ujedno i drugi najčešći uzrok smrti od raka.

Smanjenje smrtnosti bi bilo značajnije kad bi se svi građani pridržavali preporuka za sprječavanje raka kolorektuma, a među ostalim kada bi svi koristili priliku da obave pregled stolice na golim okom nevidljivu krv u stolici u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Time bismo svake godine spasili živote između 1000-1500 osoba.

Bolesnici u kojih je ta bolest rano otkrivena (stadij I) imaju šanse za preživljavanje od 90% u usporedbi sa samo 10-14% kada se otkriju u fazi IV. Unatoč činjenici da se rak debelog crijeva sporo razvija, tijekom razdoblja od osam do deset godina, većina bolesnika i dalje se otkriva u kasnim fazama III i IV.

Prema posljednjim podacima Registra za rak Republike Hrvatske, u 2021. god. rak debelog crijeva otkriven je u 3706 osoba – 2174 muškaraca i 1532 žene, a 2022. godine od raka debelog crijeva umrle su 2042 osobe – 1196 muškaraca i 846 žena.

Više informacija o Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva možete pročitati na stranici: https://program-rakdc.com.hr/

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo