Zdravlje

Zdravlje

Inovativni uređaj, vrhunac svjetske tehnologije za liječenje karcinoma, dostupan i u Hrvatskoj

01.12.2022.,Sveta Nedelja - Dragan Schwarz, ravnatelj poliklinike, osnivac i ravnatelj specijalne bolnice Radiochirurgia u Zagrebu. Photo: Robert Anic/PIXSELL

U Specijalnoj bolnici Radiochirurgia Zagreb nalazi se robotski uređaj CyberKnife S7, po mnogima najznačajnija inovacija u terapiji zračenjem, koja pružateljima zdravstvenih usluga, uz pomoć umjetne inteligencije, daje nove mogućnosti da osiguraju najbolju moguću skrb svojim pacijentima

Tehnologija je odigrala značajnu ulogu u poboljšanju liječenja raka na različite načine. Napredak u genetskom sekvencioniranju i molekularnoj dijagnostici omogućio je personalizirane pristupe liječenju, omogućivši ciljane terapije prilagođene karcinomu pojedinca. Područje imunoterapije brzo se proširilo, a nove su tehnike liječenja pokazale obećavajuće rezultate u jačanju sposobnosti imunološkog sustava da prepozna i uništi stanice raka. Minimalno invazivne kirurške tehnike, poput laparoskopije i robotske kirurgije, postale su sve prisutnije. Ovi pristupi nude manje rezove, smanjene ožiljke, brže vrijeme oporavka i manje komplikacija u usporedbi s tradicionalnim, otvorenim operacijama.

Značajan napredak dogodio se i kod terapije zračenjem, koja je postala preciznija i ciljanija, zahvaljujući stečenom znanju i napretku na polju umjetne inteligencije. Nove tehnike isporučuju zračenje tumora s većom točnošću, smanjujući štetu na okolna zdrava tkiva. Upravo se jedan takav uređaj, točnije najmoderniji robot CyberKnife S7, nalazi u Specijalnoj bolnici Radiochirurgia Zagreb. Rano otkrivanje i liječenje karcinoma u što kraćem vremenu svim oboljelima daje veću šansu za izlječenje, stoga je ovakav uređaj doslovno i figurativno od životne važnosti.

Dragan Schwarz, osnivač i ravnatelj specijalne bolnice Radiochirurgia u Zagrebu.
Foto: Robert Anić/PIXSELL

Prof. dr. sc. Dragan Schwarz, ravnatelj Specijalne bolnice Radiochirurgia Zagreb odgovorio je na pitanja o nabavci uređaja CyberKnife S7, što uređaj predstavlja za Radiochirurgiu Zagreb i pacijente te koji su rezultati liječenja.

Kako i zašto ste se odlučili za nabavku uređaja CyberKnife S7?

Uvijek se trudimo ponuditi najbolju moguću uslugu svojim pacijentima i zato kontinuirano ulažemo u nabavku novih dijagnostičkih, kirurških, pa tako i radiokirurških uređaja. Nabavka CyberKnife S7 uređaja bila je samo logičan idući korak u podizanju razine usluge, a nudila nam se mogućnost da na ove prostore uvedemo liječenje karcinoma uz pomoć umjetne inteligencije. CyberKnife S7 je najnovija inačica ovog linearnog akceleratora, a prva europska instalacija ove generacije tog uređaja obavljena je upravo u našoj specijalnoj bolnici. Bilo je to u sklopu realizacije projekta IRI 2, vrijednog 10 milijuna eura koji je sufinanciran iz Europske Unije, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. S obzirom na to da je Hrvatska pri europskom vrhu kada govorimo o stopi smrtnosti uslijed karcinoma i da je naša filozofija oduvijek bila uništiti rak svim raspoloživim sredstvima, korištenje ovakve tehnologije na dnevnoj bazi najbolji je pokazatelj da smo krenuli u ostvarivanje tog cilja.

Čemu služi taj uređaj, kako unaprjeđuje liječenje, koji su njegovi rezultati?

Tehnološko srce naše bolnice čine dva najsuvremenija radiokirurška uređaja – linearni akcelerator Varian Edge najnovije generacije, i CyberKnife S7, linearni akcelerator pogonjen umjetnom inteligencijom. Ponajviše ga koristimo za karcinome i metastaze glave, toraksa i abdomena, a za čije se liječenje upravo CyberKnife S7 trenutno smatra vrhuncem svjetske tehnologije. K tomu, CyberKnife ima mogućnost i dodatnog predviđanja promjene pozicije tumora. Primjerice, prilikom tretmana na Edge sustavu pacijent ne smije disati 10 sekundi kako ne bi omeo ciljanje visokoenergetskih zraka. Pacijentima oboljelima od karcinoma često je velik izazov izdržati tako dugo bez udisaja, a tu pomaže CyberKnife koji brže prati metu. Ovi uređaji su postali novi kirurški alat koji se može koristiti samostalno i kao komplementarni alat u hibridnim kirurškim zahvatima. Riječ je zbilja o novoj generaciji kirurškog “noža”.

Foto: Robert Anić/PIXSELL

Što znači za Radiochirurgiju ovaj uređaj, a što za pacijente? Koliko napredna tehnologija poput CyberKnife S7 unaprjeđuje liječenje?

Uređajima poput ovoga vrši se stereotaksijska radiokirurgija, metoda koja predstavlja značajan pomak u liječenju karcinoma. Ova je metoda posebno korisna kod karcinoma uz osjetljiva područja, koji klasičnim kirurškim zahvatima nije moguće ukloniti, pa se sve češće koristi i za operacije koje su se dosad obavljale klasičnom kirurgijom. Posebnost radiokirurgije je u tome što se liječenje obavlja visokoenergetskim zrakama i omogućuje da se submilimetarskom preciznošću isporučuju doze zračenja izravno u tumor, bez korištenja klasične kirurške opreme, bez rezova i bez krvi, uz maksimalnu poštedu okolnoga zdravog tkiva. Također, nema potrebe da pacijent ostaje u bolnici jer nakon tretmana najčešće odmah može ići kući. Procjenjuje se da će se korištenje stereotaksijske radiokirurgije za karcinome mozga u idućih 10 godina povećati za više od 100 posto, a korištenje stereotaksijske radioterapije tijela za 150 posto. Ovo je jedna od grana medicine koja se stalno razvija te je pristup liječenju karcinoma uz pomoć umjetne inteligencije i u svjetskim razmjerima tek u svojim povojima. Stoga, ne čudi da smo se nabavkom ovog stroja našli na popisu samo desetak svjetskih i europskih centara koji posjeduju obje vodeće tehnološke platforme za liječenje karcinoma submilimetarski preciznim zračenjem i tako proširili svoje medicinske kapacitete.

Koliko je zahtjevno korištenje te tehnologije i koriste li se posebne edukacije?

U našem stručnom timu nalaze se brojni vrhunski domaći stručnjaci od kojih neki imaju iskustvo rada s drugim, tehnološki jednostavnijim linearnim akceleratorima, pa im je rad s ovako sofisticiranim strojem bila samo nadogradnja već postojećeg znanja. Surađujemo i s europskim i svjetskim onkološkim centrima s kojima razmjenjujemo znanja u primjeni ovakve tehnologije. U mnogo slučajeva mi dijelimo svoje znanje kada je primjerice riječ o liječenju lokalno uznapredovalog karcinoma gušterače jer smo okupili tim koji kontinuirano postiže svjetski prepoznate rezultate.

Može li se usporediti učinkovitost klasične kirurgije i one uz korištenje vrhunske tehnologije?

U Radiochirurgiji Zagreb na raspolaganju imamo tehnološki iznimno naprednu onkološko-kiruršku dvoranu, jedinicu za intenzivnu skrb i najsuvremenije opremljene sobe za pacijente. Prvi put u ovom dijelu Europe, u praksu smo uveli suvremenu adaptivno hibridnu kirurgiju koja, u slučajevima kad je to indicirano, kombinira klasičnu kirurgiju s radiokirurgijom. Naše je uvjerenje da će se sve više napuštati tzv. single-treatment pristup za lokalno ablativno liječenje sekundarnih tumora. Iz našeg iskustva, hibridni pristup će ući u sve češću primjenu jer proširuje indikacijsko područje, ublažava nuspojave i komplikacije, uključuje više područja stručnosti, čime se povećava ukupna kvaliteta liječenja i, u konačnici – korisniji je za pacijenta.

Foto: Josip Regović/PIXSELL

Koliko umjetna inteligencija i napredna tehnologija mijenjaju protokole liječenja i unaprjeđuju mogućnosti izlječenja?

Surađujemo sa Siemensom u primjeni umjetne inteligencije u svim segmentima liječenja karcinoma. Ljudski faktor i dalje ostaje ključan u donošenju glavnih odluka o smjerovima liječenja dok umjetna inteligencija predstavlja vrlo snažan alat u svim fazama procesa, od dijagnostike do liječenja i praćenja. U liječenju postižemo sve bolje rezultate kombinacijom radiokirurgije i usklađenom primjenom imunoterapije pa tako kod nekih tumora dolazi do apskopalnog efekta – situacije u kojoj se nakon nekog vremena počnu povlačiti i metastaze koje uopće nisu zračene. Tumor se na neki način reprogramira u cijelom tijelu i danas se na tu temu provode velika istraživanja u vodećim svjetskim bolnicama. U Radiochirurgiji Zagreb imali smo nekoliko takvih slučajeva, a u budućnosti nam predstoji otkriti točan recept da u liječenju takav efekt postane pravilo, a ne iznimka, te smatramo da će se onkološka medicina idućih godina kretati i u tom smjeru.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo