Zdravlje

Zdravlje

Jeste li ikada “izgorjeli” od stresa: Znate li u kojoj se profesiji najčešće događa?

Shutterstock

Sagorijevanje je stanje koje nastaje kao posljedica teškog stresa i previsokih očekivanja. Ovaj težak stres zapravo je svaka situacija za koju procjenjujemo da se ne možemo s njome nositi, da nemamo dovoljno resursa, a stres je jedan alarm koji nas priprema na tu borbu.

Međutim, ako ta borba jako dugo traje, ako se mi jako dugo borimo i stalno se nalazimo u situacijama za koje procjenjujemo da su za nas prezahtjevne, onda s vremenom dolazi do sagorijevanja.

Najčešća vrsta sagorijevanja je ona koja se događa na poslu, a do nje može doći iz više razloga. Ako imamo previše zadataka koje fizički ne stignemo izvršiti u nekom roku, ako je neki zadatak za nas prezahtjevan ili nemamo mogućnost kontrole nad njim… Razlog može biti i osjećaj da nismo adekvatno nagrađeni za svoj trud.

Kako prepoznati da je riječ upravo o sagorijevanju?

Postoje neke fizičke tegobe koje nam daju jasno do znanja da nešto nije u redu. Najveći dio ljudi na taj način i otkrije da nešto nije u redu. Dok god je u pitanju nešto psihički to se malo zatomljuje, ali kada fizički stvari krenu nizbrdo onda nam je jasno da se nešto zbiva.

Uglavnom je to jedan pad imuniteta koji se manifestira na način da smo jako često bolesni. To mogu biti i neki kronični, neodređeni bolovi koji nemaju neki točan uzrok zašto su se pojavili.

Psihologinja Kristina Bačkonja naglašava kako je važno ne ignorirati znakove koji nam i prije onih fizičkih mogu ukazati na to da bismo trebali stati na kočnicu. To može biti nesanica, razdražljivost, bezvoljnost, raznorazne tegobe koje se nakon nekog vremena počnu sve više i više manifestirati.

Posebnu pažnju na mogućnost sagorijevanja trebaju usmjeriti oni koji rade poslove koji podrazumijevaju kontakt s ljudima. Također, može se raditi i o nekim profesijama gdje je čovjek doslovno ugrožen – recimo policija, vatrogasci, službe u kojima zaista dolazi do neke ugroze čak i fizičke prirode.

Ipak, sagorijevanje se ne događa nužno samo ljudima koji rade vrlo stresne poslove, nego i onima koji sami sebi stvaraju stres. Dobivamo postavljene visoke ciljeve, s druge strane imamo i sami neka visoka očekivanja od sebe, ako nemamo visoka očekivanja onda nismo dovoljno dobri. Stalno se šalje poruka da sve mora brže, bolje, jače itd., i ako to nije tako odrađeno onda smo nezadovoljni.

I zato čuvajmo svoje zdravlje prije nego nam naše tijelo samo pošalje signale koji će nam dati do znanja da smo ga zanemarili.

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo