Zdravlje

Zdravlje

Jeste li znali da je usamljenost jednako smrtonosna kao pušenje cigareta?

Shutterstock

Znanstvenici su dugotrajnim istraživanjem zaključili kako su neke navike gotovo jednako štetne za organizam kao i pušenje cigareta

Čak i uz redovito vježbanje, ako sjedite dulje od osam sati na dan, to povećava rizik od različitih problema, poput oboljevanja od više vrsta raka, što su pokazala brojna istraživanja. 

Na drugom mjestu je usamljenost. Nova istraživanja koja proučavaju povezanost društvenih mreža i zdravlja, pokazala su kako društvena izoliranost stoji na vrhu popisa smrtonosnih “bolesti”. Naime ljudi se sve češće viđaju s prijateljima, pa je usamljenost postala gotovo poput epidemije, upozoravaju znanstvenici. Psiholozi usamljenost uspoređuju sa 15 cigareta dnevno

Manjak sna

Oko 25 posto Hrvata pati o nesanice, a nedovoljna količina sna povećava rizik od moždanog i srčanog udara, kao i svakodnevno pušenje. 

Loša vijest za ljubitelje preplanule puti

Dermatolozi kažu da pretjerano korištenje solarija izaziva više slučajeva raka kože, nego što pušenje izazove slučajeve rakova pluća. 

I naravno na kraju liste je nezdrava prehrana koja je glavni krivac za brojne zdravstvene probleme. Preslatka i prerađena hrana bogata nezasićenim masnim kiselinama utječe na razvoj smrtonosnih bolesti. Istraživanje od prošle godine pokazalo je da je stopa smrtnosti od nezdrave hrane premašile onu od alkohola, droge i duhana. 

Foto: Shutterstock

N.C.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo