Zdravlje

Zdravlje

Kako dolazi do bruha i što trebate učiniti ako primijetite izbočinu

Hernija, bruh ili kila može se javiti u području trbuha ili prepona. Zapravo je riječ o proboju nekog od trbušnih organa ili masnog tkiva kroz otvor ili slabiji dio mišića ili vezivnog tkiva.

Izbočina može biti nepomična ili se pojavljuje i nestaje tijekom različitih aktivnosti ili u različitim položajima tijela. Iako se može pojaviti kod svih dobnih skupina, rizik raste s godinama jer trbušna stijenka postepeno slabi.

Može biti posljedica ozljede ili operacije, urođena ili se može razviti kod djece koja imaju slab trbušni zid. Češće se javlja kod muškaraca nego kod žena, a simptomi se razlikuju.

Povišene masnoće u krvi – kako vježbanjem popraviti svoju krvnu sliku?

Koliko je bruh ozbiljan?

Većina slučajeva nisu ozbiljni, ali s vremenom mogu postati. Ponekad se izbočina može gurnuti natrag u trbušnu šupljinu, a ako je riječ o nereducibilnoj herniji, mogla bi imati ozbiljne komplikacije. Kad se izbočeni sadržaj ne može vratiti natrag to može biti bolno, a u težim slučajevima tkivo može biti odsječeno od opskrbe krvlju što dovodi do odumiranja tkiva (nekroze) i zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju.

Postoji nekoliko različitih vrsta hernija:

Preponska (ingvinalna) hernija

Ovo je najčešći oblik i čini 75 posto svih hernija. Događa se kad se dio crijeva izboči u preponski kanal, prolaz niz unutarnju stranu bedra. Ova vrsta hernije nije opasna i preporuča se nadzor.

Shutterstock

Uglavnom pogađa muške, jer se ubrzo nakon rođenja testisi spuštaju kroz preponski kanal, nakon čega bi se kanal trebao zatvoriti. No, ponekad se kanal ne zatvori pravilno, ostavljajući oslabljeno područje.

Rješavanje problema operacijom predlaže se kod femoralne hernije, što je rijeđa vrsta preponske hernije. Kroz ovu herniju može probiti masno tkivo, a pretpostavka je da će doći do uklještenja. Izbočina je vidljiva oko pregiba prepone ili u gornjem dijelu bedra. Češća je kod starijih žena i često se pogrešno smatra preponskom hernijom.

Trbušna (ventralna) hernija

Nastaje kad se tkivo izboči kroz otvor u trbušnim mišićima. Može biti prisutna od rođenja, no češće se razvije u nekom trenutku tijekom života.

Pacijenti uglavnom opisuju blagu bol ili osjećaj pritiska na mjestu hernije. Nelagoda se pogoršava s bilo kojom aktivnošću koja opterećuje trbuh, poput dizanja teškog tereta, trčanja ili tijekom pražnjenja crijeva. Uobičajeni čimbenici u stvaranju ventralne hernije uključuju pretilost, trudnoću i napornu fizičku aktivnost.

Pazite na simptome ovog atipičnog srčanog udara koji zbunjuje i liječnike

Pupčana (umbilikalna) hernija. 

Druga je najčešća vrsta hernije, jer pupak je najtanji dio trbušne stijenke. Nastaje kad dio crijeva probije kroz otvor na trbušnoj stijenci. Većina je urođena, a dobra vijest je da je ovo jedina vrsta hernije koja prolazi sama od sebe kako mišići trbušne stijenke jačaju.

Ako ne nestane do pete godine života, može se riješiti operacijom. Odrasli također mogu imati pupčanu herniju, s tim da je vjerojatnost pojave veća  kod žena.

Incizijska hernija

Nastaje kada tkivo probije kroz trbušni zid na mjestu kirurškog reza. To je uobičajena nuspojava abdominalne operacije te može dovesti do ozbiljnijih problema ako se ne popravi.

Dijafragmalna (hijatalna ili hiatus) hernija

Još jedna uobičajena vrsta hernije koja se događa kad se proširi otvor u dijafragmi (ošitu). Kroz njega se izboči vrh želuca prema gore u prsnu šupljinu. Izbočina nije vidljiva nego se javljaju žgaravica ili bol u prsima te se primjećuje kiselkast okus u ustima.

Shutterstock

Hijatalna hernija gotovo uvijek uzrokuje gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB). Najčešća je kod starijih od 50 godina.

Uzroci nastanka hernije

Herniju uzrokuje kombinacija mišićne slabosti i naprezanja. Uzrok može biti traumatska ozljeda ili operacija, ali češće je posljedica ponavljajuće ozljede, odnosno pritiska ili napora koji s vremenom mogu istrošiti tkivo. Ovisno o uzroku, može se razviti brzo ili tijekom duljeg vremenskog razdoblja.

Herniju može uzrokovati sve što dovodi do povećanja pritiska u trbušnoj šupljini, kao što je:

 • urođeno stanje koje se javlja tijekom razvoja u maternici
 • starija dob
 • oštećenje od ozljede ili operacije
 • naporno vježbanje ili dizanje teških utega
 • kronični kašalj ili kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB)
 • trudnoća, posebno višestruke trudnoće
 • opstipacija
 • prekomjerna težina
 • prisustvo slobodne tekućine u trbušnoj šupljini
Shutterstock

Kako prepoznati simptome hernije?

Različite vrste hernija mogu uzrokovati različite simptome, međutim, problem je što najčešće simptomi izostanu. Jedan od najočitijih znakova je izbočina na mjestu gdje ne bi trebala biti, osjetljiva je na dodir i kasnije nestaje, pogotovo u ležećem položaju. Moguće je osjetiti pritisak, tupu bol ili žarenje.

Neke su hernije smještene preduboko pa izbočina nije vidljiva (femoralna i hijatalna).

Preponska hernija ponekad može skliznuti u spolne organe i kod muškaraca uzrokovati vidljivo oticanje skrotuma. Femoralna hernija češće se javlja kod žena i može uzrokovati neobjašnjivu bol u preponama.

Neke vrste, poput hijatalne hernije, mogu imati specifičnije simptome koji mogu uključivati žgaravicu, refluks, probleme s gutanjem i bol u prsima.

Kada potražiti liječničku pomoć?

U sljedećim situacijama ne odgađajte odlazak liječniku:

 • izbočina se ne smanjuje u ležećem položaju ili nakon odmora
 • ne može se vratiti natrag u trbušnu šupljinu
 • iznenadna bol u trbuhu koja se pogoršava
 • izbočina brzo raste, natečena je, mijenja boju, utrnula je
 • izbočina postaje mekana
 • kod djeteta, izbočina ne mijenja veličinu dok beba plače
 • javljaju se mučnina i povraćanje
 • postoje poteškoće s pražnjenjem crijeva
 • javljaju se nadutost ili zatvor
 • otkucaji srca su ubrzani
 • vrućica

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo