Zdravlje

Zdravlje

Kako prepoznati znakove najčešće srčane aritmije

Foto: Shutterstock

Kod fibrilacije atrija pet puta je veći rizik od zatajenja srca i 2,4 puta od moždanog udara

Najučestalija srčana aritmija, fibrilacija atrija, jedna je od pet glavnih uzroka hospitalizacija zbog kardiovaskularnih bolesti u Hrvatskoj kod oba spola u dobi od 35 do 64 godine. Od nje u Europi boluje gotovo 11 milijuna ljudi, a procjenjuje se da će do 2030. biti između 14 i 17 milijuna oboljelih.

U usporedbi s 2010. godinom, riječ je o dvostrukom povećanju broja oboljelih, a na svjetskoj razini prevalencija fibrilacije atrija čini jedan do tri posto opće populacije. Ova opasna aritmija nosi pet puta veći rizik od zatajenja srca i 2,4 puta veći rizik od moždanog udara.

Jedan vitamin je ključan za zdravlje srca u starijoj dobi

Simptomi

Tipično je da izaziva napadaje brzog i nepravilnog srčanog rada, odnosno lupanje srca, umor, kratkoću daha, nelagodu u prsima pa i gubitak svijesti. Debljina, hipertenzija i pretjerano korištenje alkohola rizični su faktori za njezin nastanak.

Može se razvijati i bez simptoma pa jedna metoda njezina otkrivanja mogu biti i tlakomjer ili pametni sat s aplikacijom za snimanje EKG-a. Liječniku bi se svakako trebalo javiti u slučaju gubitka svijesti kao i u slučaju da aritmije postanu učestalije, traju duže i dovode do zamaranja.

Shutterstock

Načini liječenja

Liječenje fibrilacije atrija ablacijom – invazivnom metodom kojom se nastoji uspostaviti normalan srčani ritam i spriječiti ponovna pojava fibrilacije atrija – u posljednjih deset godina uvećano je za deset puta, a ove je godine u Hrvatskoj napravljeno više od 3000 ablacijskih procedura.

Sam postupak izvodi se tako da se u srce uvodi posebna kateterska elektroda kojom se isporučuje radiofrekventna energija na malom području srčanog mišića odgovornog za nastanak aritmije. Pacijent je tijekom zahvata budan.

U Hrvatskoj velik napredak postignut u liječenju aritmija, a najvažniji kod liječenja akutnog koronarnog sindroma

Sa 705 izvedenih zahvata na milijun stanovnika, Hrvatska je danas u europskom vrhu po broju izvedenih ablacija.

Usporedbe radi, u Slovačkoj ih se na milijun stanovnika napravi tek 82, u Mađarskoj 206, a u Sloveniji manje od  600, rekao je prof.dr. Šime Manola, pročelnik Zavoda za bolesti srca i krvnih žila u KB Dubrava na obilježavanju Svjetskog tjedna fibrilacije atrija održanog u organizaciji Radne skupine za aritmije i elektrostimulaciju srca Hrvatskog kardiološkog društva te Udruge Ritam Srca.

M. B.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo