Zdravlje

Zdravlje

Koje još dijelove tijela može zahvatiti spolno prenosiva bolest, a da nije vagina?

Kad pomislite na ove bolesti, prvo što padne na pamet je svrab vagine, bol i slično. No neke spolne bolesti dolaze u drukčijim oblicima

Možete zaraziti i druge dijelove tijela. One se prenose oralnim ili analnim seksom, ali neke se mogu dobiti i direktnim dodirom kože o kožu. Najgora stvar je što spolnu bolest na drugom dijelu tijela možda nećete prepoznati, pa ni tretirati na pravilan način, što znači da infekcija može postati još gora. 

Koja biste pitanja trebali postaviti partneru ako ste novoj vezi

Na licu

Putem oralnog seksa možete dobiti genitalni herpes na licu. Prepoznat ćete ga tako što osjetite peckanje i svrab, a onda se pojavi ranica. U svakom slučaju odmah trebate posjetiti dermatologa. 

Rak jajnika – zbog manjka simptoma i kasne dijagnoze visoka stopa smrtnosti

U analnom otvoru

Klamidija, gonoreja, sifilis… Sve se ove spolne bolesti mogu prenijeti i unutar analnog otvora, ako ste prakticirali analni seks sa zaraženim parterom. Ovo je područje posebno osjetljivo jer se zbog analnog seksa često mogu pojaviti neke ranice i otvori gdje infekcija lakše prodre. 

Oralni seks i trudnoća: Trebali biste ga potpuno izbjegavati!

Neke spolne bolesti mogu se dobiti i samo kontaktom kože o kožu, poput genitalnog herpesa ili HPV-a, a obično se najveća količina virusa nalazi oko anusa. 

U očima

Spolne bolesti koje uzorkuju infekciju oka su herpes, gonoreja, klamisija i sifilis. Infekcija može izgledati kao konjuktivitis, a manifestira se crvenilom, oticanjem, boli…

U grlu

Spolne infkecije u mekanom, vlažnom dijelu grla, vrlo su česte, čak i češće no što mislite. Klamidiju i gonoreju u grlu ćete dobiti putem oralnog seksa. Nekada možda i nećete znati da ste se zarazili jer je jedan od simptoma bolno grlo… 

HPV je još jedna infekcija koja napada grlo, a posljednja istraživanja pokazuju kako je HPV jedan od glavnih uzročnika raka vrata i glave, posebno kod muškaca. Iako postoji više od 10 vrsta virusa, tip HPV 16 uzrokuje mnogo slučajeva raka grlića maternice kod žena, a zaslužan je i za rak kod muškaraca. 

Foto: Shutterstock

N.C.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo