Mrkva se s razlogom smatra jednom od najzdravijih namirnica na svijetu. Ovo korjenasto povrće prepuno je vitamina, minerala i moćnih antioksidansa koji nude nevjerojatne dobrobiti za cjelokupno zdravlje.
Mrkva je najpoznatija po svojoj ulozi u očuvanju zdravlja očiju, što zahvaljuje bogatstvu beta-karotena, kojeg tijelo pretvara u vitamin A. Ovaj nutrijent ključan je za dobar vid i zaštitu od noćnog sljepila i makularne degeneracije. Njezine dobrobiti sežu i do srca; kalij pomaže u regulaciji krvnog tlaka, dok topiva vlakna učinkovito smanjuju razinu lošeg (LDL) kolesterola.
Zaštita od malignih bolesti
Snažan imunitet prva je linija obrane, a mrkva ga jača visokim udjelom vitamina C. Studije su povezale prehranu bogatu karotenoidima sa smanjenim rizikom od nekoliko vrsta raka, uključujući rak pluća, debelog crijeva i prostate. Bioaktivni spojevi poput falkarinola pokazali su se obećavajućima u zaštiti od malignih bolesti.

Zbog visokog udjela vode i vlakana, mrkva je idealna za regulaciju probave i održavanje zdrave tjelesne težine. Vlakna potiču redovitost i hrane korisne bakterije u crijevima. Budući da je niskokalorična, a pruža dugotrajan osjećaj sitosti, mrkva smanjuje ukupan unos kalorija i koristan je dodatak svakoj dijeti za mršavljenje.
Mrkva je i namirnica za ljepotu i snagu. Antioksidansi štite kožu od oštećenja, a vitamin C potiče proizvodnju kolagena za elastičnost. Za zdravlje kostiju važni su vitamin K1 i kalcij. Žvakanje sirove mrkve djeluje kao prirodna četkica za zube – mehanički čisti naslage, masira desni i poboljšava oralno zdravlje.
Sirova ili kuhana: Kako izvući najviše?
Često se postavlja pitanje je li bolje jesti sirovu ili kuhanu mrkvu, a odgovor je – oboje. Sirova mrkva zadržava više vitamina C, dok kuhanjem beta-karoten postaje dostupniji tijelu. Za maksimalnu iskoristivost, preporučuje se konzumirati mrkvu s malo zdravih masti, poput maslinovog ulja, jer je vitamin A topiv u mastima. ( Ordinacija.hr )




