Neke svakodnevne aktivnosti mogu povećati rizik od razvoja raka jer sadrže kancerogene tvari koje rade nered u organizmu
Vodeći američki onkolog dr. Mikkael Sekeres, šef hematologije u Sylvester Comprehensive Cancer Centeru na Floridi, nedavno je upozorio koje svakodnevne aktivnosti mogu dovesti do razvoja raka.
I dok eksplozija raka debelog crijeva kod mlađih od 50 godina posljednjih godina zabrinjava liječnike, znanstvenici su sada otkrili da se među mladima povećava i broj 14 drugih vrsta raka.
Hrana koja će vam pomoći da se borite s različitim vrstama boli
U nedavnom sveobuhvatnom pregledu više od 2 milijuna mladih pacijenata oboljelih od raka dijagnosticiranih između 2010. i 2019. godine, istraživači su otkrili da su ove vrste raka u porastu: želudac, debelo crijevo, gušterača, kosti i zglobovi, melanom, rak dojke, cerviks, maternica, testisi, bubrezi i četiri vrste raka limfnog sustava.
Što nam sve šteti?
Iako je dobro poznato da pušenje i alkohol mogu uzrokovati rak, čak i naizgled zdrava pića poput vrućeg čaja mogu uzrokovati oštećenja i dovesti do raka grla.
Neke studije sugeriraju da bi tetoviranje moglo povećati rizik od limfoma. Čak je i bojanje kose povezano s karcinomima osjetljivim na hormone poput raka dojke i jajnika.

Pišući za Washington Post, dr. Sekeres upozorio je da “niti jedan od ovih čimbenika nema dokaza usporedivih s rizicima poput pijenja alkohola“, ali možda zahtijevaju daljnja istraživanja kako bi se točno utvrdilo koliko su rizični, prenosi Daily Mail.
Pretjerano vrući napitci
Dobro je poznato da alkohol može povećati rizik od nekoliko oblika raka, jer se razgrađuje u acetaldehid, otrovnu kemikaliju koja oštećuje DNK i stvara upalu.
Međutim, čak i pijenje vrućih napitaka poput čaja može povećati rizik od raka grla. Smatra se da pića temperature iznad 60 stupnjeva Celzijusa oštećuju stanice u jednjaku kada se čaj konzumira više puta dnevno godinama.

Studija iz Kine otkrila je da ljudi koji su pili vrući čaj i barem jedno alkoholno piće svaki dan imaju pet puta veći rizik od raka jednjaka. A pijenje samo vrućeg čaja svaki dan udvostručilo je rizik.
Osim toga, istraživanje iz Ujedinjenog Kraljevstva otkrilo je gotovo dvostruko veći rizik od raka grla kod ljudi koji su pili četiri do šest šalica vruće kave ili čaja svaki dan u usporedbi s onima koji ga uopće nisu pili.
Razumno je izbjegavati redovito konzumiranje bilo kojeg vrlo vrućeg napitka, iako je važnije da prestanete pušiti i izbjegavate alkohola, rekao je dr. Sekeres.
Roštiljanje
S dolaskom ljeta, mnogi ljudi pale roštilje. Međutim, dr. Sekeres upozorava na konzumiranje mesa pripremljenog na visokim temperaturama, poput hrenovki ili hamburgera.

Upozorava da pečenje mesa na visokim temperaturama stvara heterocikličke amine i policikličke aromatske ugljikovodike – skupine kemijskih spojeva za koje se zna da su mutageni i potencijalno kancerogeni.
To se događa kada proteini mesa reagiraju na toplinu, a mast i sok kapaju na površinu vatre, uzrokujući plamen i dim, pojašnjava dr. Sekeres.
Nedavna istraživanja sugeriraju da kemikalije koje stvara ovo meso izazivaju štetne upale i oksidativni stres, neravnotežu između antioksidansa koji se bore protiv bolesti i štetnih slobodnih radikala koji napadaju stanice i tkiva.
Suptilni znakovi raka prostate koje svaki muškarac treba znati
Budući da postoje jaki dokazi da je crveno i prerađeno meso povezano s rakom, moj savjet bi bio ograničiti roštiljanje i konzumiranje tih vrsta mesa. Manje roštiljanja je bolje, a svatko od nas mora odrediti vlastitu toleranciju na rizik od raka. Smatram da to ne bi trebalo biti više od jednom mjesečno, kaže dr. Sekeres.
Kemijska sredstva za kosu
Bojanje ili ravnanje kose također može povećati rizik od raka.
Dr. Sekeres objašnjava da je to zato što boje za kosu i kemijska sredstva za ravnanje kose sadrže formaldehid, dokazani kancerogen kod ljudi, i ftalate, otrovne kemikalije koje se koriste za izradu fleksibilnije i izdržljivije plastike.
Također je dokazano da uzrokuju endokrine poremećaje tako što oponašaju hormone i ometaju proizvodnju i odgovor tijela na prirodne hormone poput estrogena i testosterona.

To povećava rizik od razvoja karcinoma osjetljivih na hormone poput raka dojke i jajnika.
Iako su podaci ograničeni, predlažem da pregledate sadržaj svojih kemijskih proizvoda za kosu prije upotrebe kako biste vidjeli sadrže li formaldehid ili kemikalije koje ometaju endokrini rad, napominje dr. Sekeres.
Tetoviranje
Sve je veći broj ljudi s tetovažama, a tetoviraju se sve mlađi. Iako se postupak smatra bezopasnim, nedavna studija sugerira da tetovaže mogu povećati rizik od limfoma – vrste raka u limfnom sustavu, mreži krvnih žila i žlijezda koje su dio imunološkog sustava.
Istraživači u Švedskoj otkrili su da tetovirane osobe imaju 21 posto veći rizik od raka od osoba bez tinte. Tim je sugerirao da potencijalno kancerogene kemikalije u tinti aktiviraju imunološki odgovor kada se ubrizgaju.

Točan popis kemikalija ovisi o marki tinte, ali obično postoje sintetske molekule, stabilizatori i teški metali poput kadmija, koji je povezan s oštećenjem bubrega, bolestima kostiju, bolestima pluća i povećanim rizikom od određenih vrsta raka.
Istraživači su rekli da boja može izazvati kroničnu upalu, što dovodi do abnormalnog rasta stanica i povećanog rizika od raka.
Napravljene studije su male, a čak i ako je veza istinita, budući da je limfom rijetka dijagnoza raka koja godišnje pogađa samo 21 osobu na 100.000 ljudi u SAD-, šanse za razvoj limfoma zbog tetoviranja bile bi prilično male, kaže dr. Sekeres.
Pušenje nargile
Pušenje nargile ili šiše uključuje paljenje aromatiziranog duhana s ugljenom, a zatim udisanje duhanskog dima pomoću lule. Iako mnogi vjeruju da je ovaj oblik pušenja zdraviji od pušenja cigareta jer misle da voda u uređaju filtrira dim, studije su pokazale da je to uobičajena zabluda.

Dim nargile ima visoke razine štetnih kemikalija, uključujući katran, ugljični monoksid, teške metale i kemikalije koje uzrokuju rak.
Dr. Sekeres je rekao da su pušači nargile izloženi većoj količini ugljičnog monoksida od ljudi koji puše cigarete jer pušenje traje dulje, oko jedan do dva sata, u usporedbi s nekoliko minuta za cigarete.
Zapravo, FDA procjenjuje da tijekom jednosatne sesije pušenja nargile korisnici udišu do 200 puta više dima nego s jednom cigaretom.
Pušenje, dehidracija, gazirana pića… Izbjegavajte ove navike ako želite zdrave bubrege
Dr. Sekeres citira studiju iz 2024. godine provedenu na 40 000 ljudi iz sjevernog Vijetnama koja je otkrila da pušači nargile imaju povećan rizik od smrti od raka jetre, pluća, glave i vrata te želuca tijekom prosječno 11 godina u usporedbi s onima koji ne puše.
Znanstvenici su uvjereni da je unos duhana povezan s povećanim rizikom od raka. Moja preporuka: Izbjegavajte sve oblike duhana, uključujući pušenje cigareta i nargile, rekao je dr. Sekeres.
N. M.