Pušenje, dehidracija, gazirana pića… Izbjegavajte ove navike ako želite zdrave bubrege - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Pušenje, dehidracija, gazirana pića… Izbjegavajte ove navike ako želite zdrave bubrege

Zdravi bubrezi doprinose zdravlju cijelog organizma jer eliminiraju toksine iz našeg tijela, a kada njima postanu preopterećeni,mogu se javiti bolesti bubrega i mokraćnog mjehura.

Kako bi oni pravilno funkcionirali, poželjno je izbjegavati određene navike poput pušenja, konzumacije prevelikih količina proteina ili soli…

Previše proteina

Proteini su iznimno važni za naše zdravlje, ali ako bubrezi ne funkcioniraju pravilno, pretjerana konzumacija im može samo štetiti. Posavjetujte se s liječnikom ako je potrebno smanjiti unos proteina, a možete ih pronaći zdravim izvorima kao što su jaja, riba, orašasti plodovi…

Sol

Prehrana koja se temelji na unosu slane hrane povećava rizik od bubrežnih kamenaca, jer previše soli dovodi do nakupljanja kalcija u bubrezima, a ne u kostima te je tada veći rizik od nastanka bubrežnih kamenaca. Jedite manje prerađene hrane, a sol kao začin zamijenite začinskim biljem.

Pušenje

Cigarete i duhanski dim ne nude baš nikakvu korist za zdravlje, a isto se odnosi i na rad bubrega. Mogu dovesti do slaboga protoka krvi u bubrege zbog čega će se blokirati izbacivanje toksina za što su bubrezi i zaduženi.

Gazirani napici

Ako pijete više od 2 ovakva napitka u danu, veće su šanse da ćete imati problema s bubrežnim bolestima. U jednom je istraživanju navedeno kako se kod žena koje su pile ovakve napitke primjećuje slabiji rad bubrega i to za 30 posto nakon 20 godina, u usporedbi s onima koje ih nisu konzumirale.

Kako spriječiti nastanak žučnih kamenaca? Evo nekoliko načina

Dehidracija

Voda pomaže bubrezima u eliminaciji toksina i sprječavanju nastanka bubrežnih kamenaca i infekcija, dok dehidracija povećava rizik od tegoba s bubrezima za 20 posto. Kako biste uključili više vode u dnevnu rutinu, nosite sa sobom bočicu vode – tako ćete se sjetiti popiti ovu životno važnu tekućinu i u situacijama kada vam voda inače ne bi bila pri ruci- u autu ili za radnim stolom.

Pretjerivanje u jelu

Pretile mlade odrasle osobe sklonije su razvoju bolesti bubrega kasnije u životu, nego one koje nemaju problema s prekomjernom težinom, ističu razna istraživanja. Stručnjaci smatraju kako se oko 36 posto slučajeva kronične bubrežne bolesti kod starijih osoba može spriječiti održavanjem normalne tjelesne težine do starosti.

8 simptoma raka koje najčešće ignoriramo

Lijekovi protiv bolova i gastritisa

Dugotrajno korištenje tableta protiv bolova i onih protiv želudačnih kiselina mogu uzrokovati promijene na strukturi bubrega pa tako i kronične bolesti te zatajenje rada bubrega.

Čaj od peršina za zdrave bubrege

Na prvom mjestu, peršin je poznat kao biljka koja potiče izlučivanje viška vode iz organizma, pa je iz tog razloga korisna za zdravlje mjehura i bubreg. Pogledajte recept i prirpemite ga već danas.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo