Mama i cura kuhaju najbolje - Ordinacija.hr

Mama i cura kuhaju najbolje

Ordinacija.hr

Ordinacija.hr donosi vam kulinarski intervju s piscem Hrvojem Šalkovićem. Aligatori, jegulje, žabe, skakavci? Ovaj je čovjek probao sve. Al´nema do mamine kužine!

šale 2

I dok naš najpoznatiji putopisac upravo tulumari po toploj Europi (Gonzo putopis uživo), Ordinacija.hr donosi vam Šalkovićev brrrrrrr intervju s Islanda.

“Posjetio sam Island zato što mi je već dojadilo obilaziti samo sunčane, vruće zemlje. Otišao sam na Island usred ciče zime, znatiželje radi, da vidim kako je to kad puhne ladni vjetar sa sjevernog pola”

Što ste fino jeli u dotičnoj zemlji?
Njihove su kulinarske kreacije bitno drugačije od naših. Papaju nevjerojatno puno masnih stvari, što je i logično, s obzirom da po zimi bude -30 stupnjeva, pa to nekako treba isfurati bez da krepaš od pothlađivanja.
Klopa se zaista svašta. Od kita, koji je šatro ilegalano, ali da se naručiti u barem pet restorana u centru Reykjavika, pa do one preslatke ptice puffin, do ribe na sto načina, ali onda i sto maščoba za skupljanje masnog obrambenog tkiva.

U kojoj se mjeri njihova prehrana razlikuje od naše?
Potpuno se razlikuje od naše. Druga je klima, drugi lifestyle, mentalitet, navike… sve je drugačije, pa tako i hrana.

šale 3Postoji li neka namirnica koja Vas je posebno oduševila?
I ne baš, zato što nisam preveliki gurman… zapravo, rijetko me kada hrana toliko oduševila da bih je pamtio. Za hranu se više vežem u emocionalnom smislu, pa mi je važno s kime sam papao, kako smo se osjećali dok smo papali, kako nam je bilo… na Islandu sam bio s curom, pa pamtim večere zato što mi je zbog nje bilo prekrasno, a ne zbog gurmanizma

Jeste li probali neku koju više nikada ne biste stavili u usta?
Jesam, kita. Ne bih više to jeo jer nije ukusno, a i žao mi je te velike slatke mrcine… netko ga ranije nasadio harpunom, a onda ga ja žvačem u nekom restoranu u Reykjaviku… nije baš kul 🙁

Volite li isprobavati autohtone recepte drugih zemalja?
Volim probat svašta. Pa sam u Peruu jeo ljamu. Na Floridi aligatora. U Vijetnamu jegulje i žabe. Na Tajlandu skakavce. Svašta treba probati, jednom kad si se već tamo dogodio.

Kad sumirate sva svoja dosadašnja putovanja – u kojoj ste zemlji najbolje jeli?
U Hrvatskoj, podjednako kod svoje mame, i po novom, kod svoje cure.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo