Konzumacija voća tijekom trudnoće kao dio uravnotežene prehrane može pružiti mnoge dobrobiti i trudnici i djetetu. Ipak, neko je voće bolje od drugog konzumirati u blaženom stanju.
Zdrava i raznolika prehrana osobito je važna tijekom trudnoće jer prave hranjive tvari mogu pomoći fetusu da se razvija i raste kako treba. Osim potpore bebi koja raste, povećani unos vitamina i minerala može pomoći trudnici da održi vlastito tijelo u najboljem mogućem stanju.
Konzumiranje puno svježeg voća tijekom trudnoće može doprinijeti da i žena i beba ostanu zdravi. Svježe voće sadrži puno esencijalnih vitamina i hranjivih tvari, a također je i dobar izvor vlakana.
Najbolje voće tijekom trudnoće
Grickanje voća može biti izvrstan način za povećanje unosa vitamina i suzbijanje želje za šećerom.
Marelice
Marelice sadrže:
- vitamine A, C i E
- kalcij
- željezo
- kalij
- beta karoten
- fosfor
- silicij
Sve te hranjive tvari pomažu u razvoju i rastu djeteta. Željezo može spriječiti anemiju, a kalcij pomaže kostima i zubima da ojačaju.
Naranče
Naranče su izvrstan izvor:
- folata
- vitamina C
- vode
Vitamin C može spriječiti oštećenje stanica i pomoći u apsorpciji željeza. Folat može spriječiti defekte neuralne cijevi, koji mogu uzrokovati abnormalnosti mozga i leđne moždine kod bebe. Defekti neuralne cijevi mogu uzrokovati stanja kao što je spina bifida, gdje se leđna moždina ne razvija pravilno, i anencefalija, u kojoj nedostaje velik dio mozga i lubanje.
Mango
Mango je bogat vitaminima A i C. Jedna šalica nasjeckanog manga osigurava 100 posto preporučene dnevne doze (RDA) vitamina C i više od trećine RDA vitamina A.
Beba rođena s nedostatkom vitamina A može imati slabiji imunitet i veći rizik od postnatalnih komplikacija, kao što su respiratorne infekcije.
Kruške
Kruške sadrže:
- vlakna
- kalij
- folat
Unos vlakana u trudničkoj prehrani može pomoći u ublažavanju zatvora, uobičajenog simptoma trudnoće. Kalij može koristiti zdravlju srca i žene i djeteta. Također potiče regeneraciju stanica.
Nar
Nar može trudnici pružiti:
- vitamin K
- kalcij
- folat
- željezo
- protein
- vlakna
Nar bogat hranjivim tvarima također je dobar izvor energije, a njegov visok sadržaj željeza pomaže u sprječavanju nedostatka željeza. Vitamin K također je bitan za održavanje zdravih kostiju.
Istraživanja pokazuju da ispijanje soka od nara može pomoći u smanjenju rizika od oštećenja posteljice.
Avokado
Avokado je izvrstan izvor:
- vitamina C, E i K
- mononezasićene masne kiseline
- vlakna
- B vitamina
- kalija
- bakra
Avokado sadrži zdrave masti koje daju energiju i pomažu u sprječavanju oštećenja neuralne cijevi. Oni također potiču stanice odgovorne za izgradnju kože i moždanog tkiva bebe u razvoju.
Kalij u avokadu može pružiti olakšanje od grčeva u nogama, još jednog simptoma koji je čest tijekom trudnoće, osobito u trećem tromjesečju.
Banane
Banane sadrže visoke razine:
- vitamina C
- kalija
- vitamina B-6
- vlakana
Visok sadržaj vlakana u bananama može pomoći kod zatvora uzrokovanog trudnoćom, a postoje neki dokazi koji upućuju na to da vitamin B-6 može pomoći u ublažavanju mučnine i povraćanja u ranoj trudnoći.
Grožđe
Konzumiranje grožđa može povećati unos:
- vitamina C i K
- folata
- antioksidanasa
- vlakana
- organske kiseline
- pektina
Hranjive tvari u grožđu mogu pomoći u biološkim promjenama koje se događaju tijekom trudnoće. Sadrže antioksidanse koji jačaju imunitet, poput flavonola, tanina, linalola, antocijanina i geraniola, koji također pomažu u sprječavanju infekcija.
Bobičasto voće
Bobičasto voće je dobar izvor:
- vitamina C
- zdravih ugljikohidrata
- antioksidanasa
- vlakana
Bobičasto voće također sadrži puno vode, pa je odličan izvor hidratacije. Vitamin C pomaže u apsorpciji željeza i jača imunološki sustav tijela.
Jabuke
Jabuke su pune hranjivih tvari koje pomažu rastu fetusa, uključujući:
- vitamine A i C
- vlakna
- kalij
Jedno je istraživanje pokazalo da jedenje jabuka tijekom trudnoće može smanjiti vjerojatnost da će dijete s vremenom razviti astmu i alergije.
Postoji li voće koje bi osoba trebala izbjegavati tijekom trudnoće?
Ne postoji posebno voće koje bi trudnice trebale izbjegavati. Međutim, bitno je da žene budu svjesne veličine porcije. Neko voće ima visok udio šećera, a određeni oblici voća, poput sokova i suhog voća, često imaju znatno više šećera i kalorija od svojih svježih pandana.
Trudnoća troši nevjerojatnu količinu kalorija – puno više nego se dosad mislilo
Kupnjom organskog voća osigurat ćete da ono nije došlo u dodir s gnojivima i pesticidima koji bi mogli narušiti njegovu kvalitetu. Međutim, ako organsko voće nije opcija, neorgansko voće je ipak bolje nego potpuno izbaciti voće iz prehrane.
H.A.