Najvažnije pravilo za dugoročno uspješnu dijetu, a nije 'cheat day' - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Najvažnije pravilo za dugoročno uspješnu dijetu, a nije ‘cheat day’

Registrirana dijetetičarka s ugledne klinike Clevelend objašnjava zašto korištenje izraza ‘cheat day’ (dan varanja) tijekom dijete često ima negativnu konotaciju.

Nekim ljudima “cheat day” tijekom dijete može pokvariti raspoloženje jer se nakon ‘varanja’ u njima bude osjećaji krivnje i srama, kao da su učinili nešto loše. Prema registriranoj dijetetičarki s ugledne klinike Clevelant,  Kristin Kirkpatrick, upravo je to razlog zašto bismo se trebali odreći tog načina razmišljanja “sve ili ništa”.

Ponekad si trebamo dati pauzu. Moramo shvatiti da smo ljudi i priznati si da nismo i nikad nećemo biti savršeni u svojim prehrambenim obrascima svaki dan. Bit će zastoja, i to je stvarno normalno, kaže Kirkpatrick te savjetuje da umjesto stroge dijete i ‘dana varanja’ ipak razmislite da slijedite pravilo 80-20.

Ako ste zdravi, bezglutenska dijeta vam može ozbiljno ugroziti zdravlje – Ordinacija.hr (vecernji.hr)

Pravilo 80-20

Pravilo 80-20 podrazumijeva da 80 posto vremena jedete hranu bogatu hranjivim tvarima, a u preostalih 20 posto konzumirate ono u čemu uživate.

Ugledna dijetetičarka naglasila je i kako je poželjno prestati gledati na hranu kao ‘dobru’ ili ‘lošu’ te umjesto toga više razmišljati o njezinim nutritivnim prednostima.

Shutterstock

Još jedan njezin savjet je izbjegavanje ekstremnih dijeta koje ograničavaju ono što možete, odnosno smijete jesti jer je to dugoročno teško održivo.

Kada pogledamo što se stvarno odnosi na održivost ili dugoročni uspjeh, to se zapravo svodi na prihvaćanje naših osobnih preferencija, prihvaćanje naših kulturnih i vjerskih preferencija. Kada kažemo: ‘Oh, moram to učiniti. Moram smršaviti’, teško održavamo tu naviku jer nam nije prirodna i nije ono što nužno preferiramo.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo