Nakon vodenih kozica "vreba" bolni herpes zoster - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Nakon vodenih kozica “vreba” bolni herpes zoster

Shutterstock

Djeca obično kroz bolest prolaze lako, a komplikacije se mogu izbjeći cijepljenjem, pogotovo kod onih s oslabljenim imunološkim sustavom

Vodene kozice spadaju u dječje bolesti, i samim time pravi problem nastaje kad obole odrasli. Oko ove virusne bolesti nitko se previše ne zabrinjava u dječjoj dobi, a roditelji čak idu toliko daleko da namjerno vode djecu u društvo zaraženih. Ideja je “riješiti” se bolesti što prije kako bi stekli imunitet. No, je li to baš uvijek tako? Iako prebolijevanje, za razliku od cjepiva, uglavnom daje trajni imunitet, poznati su slučajevi višestruke zaraze vodenim kozicama, a ponekad se bolest i zakomplicira. Također, oni koji su preboljeli kozice mogu se kasnije zaraziti herpes zosterom. 

Vodene kozice iznimno su opasne u trudnoći – virus napada živčani sustav ploda

Cijepljenje nije obavezno  

Neki liječnici zato sugeriraju cijepljenje kao prevenciju. Preporučaju ga u dječjoj dobi, kao i odraslima koji nisu preboljeli. Smatra se da cjepivo daje dugotrajnu zaštitu, no ne zna se točno koliko ona traje. No, savjetuju ga jer ako se cijepljena osoba razboli, klinička slika će biti vrlo blaga. Bolest se prenosi kapljičnim putem u izravnom kontaktu sa zaraženom osobom, ali i preko predmeta  koji su zaraženi kapljicama oboljelog, stoga nije ni čudo da se većina zarazi prije 10. godine.  

Shutterstock

Simptomi vodenih kozica

Oboljeli je zarazan dan do dva prije pojave znakova bolesti pa sve do šest dana nakon početka izbijanja osipa. Inkubacija traje 21 dan, a simptomi su sljedeći: 

• bolovi i temperatura (dan prije osipa) 
• osip na prsima, leđima, ramenima, vlasištu i drugim dijelovima tijela 
• lezije u ustima, vagini, rektumu, očima ili drugim sluznicama 
• osip se nakon nekoliko sati pretvara u vodenaste mjehuriće 
• nakon dva do četiri dana mjehurić pukne i stvore se kraste 
• kraste s vremenom postaju sve tamnije 
• kraste otpadnu u roku od 9 do 13 dana 
• svrbež može biti i vrlo jak 

Moguće komplikacije

Kod odraslih, novorođenčadi ili osoba s oslabljenim imunološkim sustavom može doći do upale pluće prouzročene virusom ovim virusom, može biti zahvaćeno srce, a mogu se pojaviti i bolni zglobovi te oštećenje jetre. Odrasli često imaju puno višu temperaturu nego djeca, a nije rijetkost niti hospitalizacija.

Mjehurići se mogu inficirati, obično od češanja. Najčešće se inficiraju bakterijom stafilokokom. Ozbiljnije sekundarne infekcije mogu zahtijevati hospitalizaciju. Rijetka komplikacija je postinfekcijski encefalitis (upala mozga) što uglavnom ima lošu prognozu, stoji na plivazdravlje.com 

Ovaj tip zaraznog osipa može povećati rizik od infartka i bolesti srca za čak 30 posto

Što je herpes zoster?

Herpes zoster nastaje nakon reaktivacije varicella zoster virusa koji nakon primarne infekcije trajno ostaje u organizmu. To znači da od njega ne mogu oboljeti oni koji nisu preboljeli vodene kozice. I u slučaju herpes zostera prognoze su uglavnom dobre, a potencijalno ozbiljna komplikacija je postherpetička neuralgija, što se također može spriječiti cijepljenjem. Bolest počinje parestezijama (peckanjem, žarenjem), probadanjem ili iznenadnom pojavom bolom u zahvaćenoj regiji, a nakon 2 do 3 dana pojavljuju se  kožne promjene, obično nakupine sitnih mjehurića na koži.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo