Zdravlje

Zdravlje

Narančastom se liječi depresija, a plava smiruje srce: Kako boje utječu na zdravlje

Boje definitivno utječu na zdravlje, raspoloženje i opće stanje čovjeka. Svi imamo omiljenu boju i onu koja nam najbolje stoji

Primjerice, crvena je optimistična boja aktivnosti, vrućine, pokreta, borbe i strasti. Čovjeku je najizražajnija ekstrovertirana boja koja povezuje punoću života s hrabrošću, žrtvovanjem i naravno, ljubavi. Ona ubrzava puls, diže krvni tlak, ubrzava krvotok, lučenje adrenalina i djelovanje jetre, a izaziva dublje i disanje. Može izazvati glavobolju i nije prikladna za nagle i osjećajno nestabilne osobe.

Narančasta 

Asocira na sunce i na ukusne plodove poput marelica, mandarina, naranči… Indijcima simbolizira hrabrost i žrtvovanje. Nije toliko agresivna i strasna kao crvena pa je stoga kao osjećajni poticaj vesela, ugodna boja koja pomaže u savladavanju umora. Zbog navedenih je karakteristika dobra za liječenje depresije. Otvara apetit, a navodno pomaže lakšem jutarnjem ustajanju. Neke narančasta uznemirava. 

Žuta

Na zidovima i drugim površinama stana ima pozitivan utjecaj na raspoloženje. Žuta boja najbolje djeluje na dišne organe, pomaže u liječenju psihoneuroza, diže krvni tlak, potiče srčani puls i povećava brzinu disanja. Povoljno djeluje na živčani sustav.

Zelena

Zelena je boja zdravlja. Zelenim bojama pokušavaju liječiti zamor živaca i histeriju jer smirujuće djeluje na živčani sustav, djelotvorna je kod iscrpljenosti, može ublažavati migrenu. Za zelenu je svjetlost karakteristično da širi kapilare, snižava krvni tlak, potiče unutarnje lučenje sokova. S druge je strane boja mira, smirenosti, odmora, razmišljanja. Njezina simbolika utječe na čovjekove osjećaje, smiruje i opušta. 

Najprikladnija je za kupaonice i spavaće sobe; može i u obliku biljaka. Ima suprotne učinke od crvene. Dakle, snižava krvni tlak, smiruje živčani sustav i migrenu, uspostavlja osobnu ravnotežu, uklanja iscrpljenost i nesanicu te širi kapilare.

Plava

Ona je suprotnost žutoj boji, a njihova je mješavina zelena koja združuje svojstva obiju. Ona smiruje otkucaje srca, smanjuje ritam disanja, smiruje, potiče aktivnosti uma, introspekciju, koncentraciju, usmjerava introvertno – zovu je i bojom mira i odmaranja. 

Foto: Shutterstock

N.C.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo