Od voća, povrća i cjelovitih žitarica do mahunarki, orašastih plodova i sjemenki, biljna hrana nudi niz hranjivih tvari, uključujući složene ugljikohidrate, proteine, vlakna, antioksidanse, vitamine i minerale.
Neka biljna hrana sadrži biljne spojeve zvane lignani, koji djeluju kao antioksidansi koji se bore protiv upale, kao i fitoestrogeni.
Fitoestrogeni, ti biljni spojevi, djeluju poput estrogena u nekim tjelesnim tkivima. Budući da razina estrogena naglo pada tijekom menopauze, konzumacija više hrane bogate fitoestrogenom može pomoći u suzbijanju simptoma menopauze, kao što su valovi vrućine.
Mnoge biljne namirnice sadrže male količine lignana, ali oni su posebno koncentrirani u sjemenkama lana i sezama.
Što je ovo istraživanje otkrilo?
U vrijeme kada su sudionici ušli u studije, nisu imali dijabetes tipa 2, rak i srčane bolesti. Uključeno je ukupno 201.111 sudionika, s prosječnom početnom dobi od 45 godina. Oko 80 % njih bile su žene.
Uz upitnike o učestalosti prehrane, sudionici su također ispunjavali demografske upitnike i upitnike o životnom stilu. Ti su podaci uključivali stvari poput rase, tjelesne težine, navika pušenja, upotrebe alkohola, unosa multivitamina i tjelesne aktivnosti. Žene koje su prolazile kroz menopauzu ili su je već prošle također su pitane o hormonskoj terapiji.
Istraživači su otkrili da rezultati sugeriraju da je veći unos lignana povezan s nižom stopom dijabetesa.
Točnije, otkrili su da je redovito uključivanje hrane s visokim udjelom lignana povezano s približno 8 % do 27 % nižom učestalošću dijabetesa tipa 2. To je vrijedilo za sve vrste lignana osim za jedan – laricirezinol.
Jedna vrsta lignana također je izbila na prvo mjesto. Povezanost smanjenog rizika od dijabetesa bila je najjača za sekoizolaricirezinol, posebno za sudionice s pretilošću i žene u predmenopauzi.
Prema tim istraživačima, hrana koja sadrži lignan može biti posebno korisna za smanjenje rizika od dijabetesa i bolju kontrolu šećera u krvi uključuje laneno sjeme, cjelovite žitarice i kavu.
Kako se to odnosi na stvarni život?
Imajte na umu da ne postoji niti jedna hrana, komponenta hrane ili skupina namirnica koja djeluje kao čarobni napitak za prevenciju bilo koje bolesti. Većina bolesti je složena i mnogi načini života mogu utjecati na njihov rizik—uključujući prehranu, tjelovježbu, upravljanje stresom i spavanje.
Sjemenke bundeve, lana, suncokreta… Koje jesti za visoki tlak, a koje za zdrave kosti?
Važno je napomenuti da dijabetes povećava rizik od drugih bolesti i stanja, uključujući bolesti srca, demenciju, sljepoću i gubitak udova. Stoga je njegovo sprječavanje ili upravljanje ako ga imate imperativ. U nekim slučajevima možda čak možete preokrenuti dijabetes tipa 2 promjenom prehrane i načina života.
Češće kretanje također pomaže u upravljanju šećerom u krvi i može smanjiti rizik od dijabetesa, kao i upravljanje stresorima i dovoljno kvalitetnog sna.
Ako niste spremni za potpunu promjenu svojih navika, pokušajte dodati mljeveno laneno sjeme u svoje obroke. Odlično ide u smoothije, jogurt i zobene pahuljice, a može se čak dodati i mljevenom mesu.
H. A.