Zdravlje

Zdravlje

Od tanjih trepavica do prištića: Što se dogodi ako spavamo sa šminkom

Shutterstock

Dermatolozi oduvijek upozoravaju kako prije spavanja obavezno treba skinuti make up!

Najčešće se događa iritacija ili infekcija očiju. To se događa jer male čestice make up-a, odnosno maskare ili tuša mogu ući u oči bez da primijetimo, pa uzrokuju crvenilo, svrab… Kemikalije u ružu za usne mogu učiniti to da sva vlaga iz usana nestane, a nakon toga one će biti suhe i ispucale. Osim toga, šminka isušuje i kožu te se stvara sloj koji sprječava da koža sama stvara vlažnost. Isto tako, na taj se način može spriječiti i djelovanje kreme za kožu.

Potkožni prištići

Sastojci proizvoda za usne, odnosno ruževa, mogu doći do zatvaranja pora. Osim toga u puderu se nalazi tzv. “vosak” koji čini isto i onda često dolazi do stvaranja potkožnih prištića. Ne samo to, nastaju i “obični” prištići jer se tijekom noći masnoće iz kože ne mogu izlučiti kako treba. 

Muče vas podočnjaci i upala vijeđa? Evo što dermatologinja savjetuje

Tanje trepavice

Maskara koja predugo stoji na trepavicama isušuje ih i čini lomljivima, pa one s vremenom postaju sve tanje i tanje, odnosno čak i otpadaju. Tako da obavezno skinite maskaru prije spavanja. 

Starenje kože

Mnoge zvijezde tvrde da mladolik izgled kože duguju njezi lica, skidanju make up-a prije spavanja, pilinzima i slično. Ako spavamo sa šminkom, lice je tada izloženo slobodnim radikalima koje šminka privlači, a oni će učiniti propadanje kolagena te time kožu čini starijom. 

Infekcija dlake

Jeste li ikada čuli za ovo? Stvara velike probleme za lice i oči, pogotovo trepavice. Medicinski naziv ovoga je folikulitis, a izgleda kao malena crvena kvržica ili prištić, no može biti i opasna za život. 

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo