Zdravlje

Zdravlje

10 ključnih činjenica koje morate znati o prevenciji, ali i liječenju raka jetre

Foto: Shutterstock

Svaki drugi oboljeli neće živjeti dulje od jedne godine!

Rak jetre je 6. najčešća vrsta raka na svijetu i 4. vodeći uzrok smrti povezane s rakom, a u prosjeku u Hrvatskoj godišnje oboli oko 480 osoba.

Hepatocelularni karcinom (HCC) predstavlja gotovo 90% svih slučajeva primarnog raka jetre, a 50% oboljelih od uznapredovanog hepatocelularnog karcinoma (HCC) neće živjeti dulje od jedne godine

Povodom Mjeseca borbe protiv raka jetre, Hrvatsko društvo za bolesti jetre „Hepatos“ bilo je domaćin četvrtog MedTalk-a, pod nazivom „Rak jetre – tihi ubojica“, koji se organizirao virtualno, a zabilježio je dosad najveću zainteresiranost i posjećenost od skoro 300 sudionika.

Tijekom panel diskusije govorilo se o hepatocelularnom karcinomu (HCC), koji predstavlja otprilike 90% svih slučajeva primarnog raka jetre, a koji je u porastu i u Hrvatskoj s prosječno 480 oboljelih na godišnjoj razini. Gotovo 50% bolesnika s uznapredovanim HCC-om neće živjeti dulje od godine dana nakon postavljanja dijagnoze. Razlog ovako visoke smrtnosti uglavnom je u tome što se HCC kod većine pacijenata otkrije tek u kasnoj fazi jer oboljeli često nemaju znakova bolesti sve do uznapredovanog stadija, kada, nerijetko, liječenje više nije moguće već preostaje samo palijativna skrb.

Mr.sc. Tatjana Reić istaknula je važnost ove teme za oboljele posebice kada je u pitanju visoka, najčešće neopravdana, stigmatiziranost jer se bolesti jetre najčešće izjednačuju s društveno neprihvatljivim i visoko rizičnim ponašanjima, a dr.sc. Mario Šekerija iznio je epidemiološke podatke iz Registra za rak RH koji ukazuju na činjenicu da je u Registru trenutno preko 50% bolesnika s rakom jetre nepoznatog stadija bolesti.

Prof. Tajana Filipec Kanižaj naglasila je kako je nealkoholna masna bolest jetre relativno zanemaren faktor rizika za koji se predviđa da će u budućnosti postati vodeći uzrok HCC-a stoga u Hrvatskoj, za sada, postoje dvije Ambulante za nealkoholnu masnu bolest jetre s oko 5.000 pacijenata, a prof. Sanja Musić Milanović istaknula je nezdravu prehranu s visokim udjelom šećera i masti te debljinu kao jedne od glavnih uzročnika nealkoholne masne bolesti jetre a posljedično tome i hepatocelularnog karcinoma.

Prof. Neven Ljubičić osvrnuo se na važnost praćenja bolesnika, koji su pod rizikom za razvoj ciroze, a posljedično i za razvoj HCC-a te mogućnosti, prednosti ali i nedostatke metoda za bolji probir, a dr. Nataša Ban Toskić ukazala je na ulogu liječnika obiteljske medicine u prevenciji rizičnih ponašanja te u ranom prepoznavanju i dijagnosticiranju bolest.

S metodama liječenja i važnosti multidisciplinarnog pristupa upoznao nas je prof. Stjepko Pleština navodeći:

Ako je igdje bitna multidisciplinarnost to je u bolesnika sa HCC-om, jer on nije samo zloćudna bolest već najčešće nastaje na prethodno oboljeloj jetri, što nama često ograničava mogućnosti liječenja. Prevencija i rano otkrivanje su temelj jer mogu ponuditi potencijalno izlječenje, dok optimalno i pravovremeno liječenje mogu utjecati na produljenje i na kvalitetu života naših bolesnika. Duboko sam uvjeren da je ekonomski opravdano uložiti u preventivne, screening programe za cijeli zdravstveni sustav.

Sa svrhom što bolje informiranosti šire javnosti o važnosti ranog otkrivanja i redovitog praćenja bolesnika koji imaju predisponirajuće čimbenike za razvoj kroničnih bolesti jetre, a posljedično tome i za razvoj HCC-a, okupljeni su donijeli zaključke i preporuke kako slijedi:

  1. Hepatocelularni karcinom, jedan od vodećih uzroka smrti povezane s rakom, posljednjih je godina u porastu.
  2. Od ove agresivne vrste raka s ograničenim mogućnostima liječenja, u Hrvatskoj godišnje oboli oko 480 osoba.
  3. Osim zloupotrebe alkohola, hepatitis B i C te nealkoholna masna bolest jetre spadaju u jedne od glavnih čimbenika rizika.
  4. Predviđa se da će nealkoholna masna bolest jetre, trenutno zanemarena, u budućnosti postati vodeći uzrok razvoja hepatocelularnog karcinoma.
  5. Pretilost, koja počinje još u djetinjstvu, zajedno sa lošim prehrambenim navikama i neredovitom tjelesnom aktivnošću je važan rizični čimbenik za razvoj nealkoholne masne bolesti jetre, posljedično odgovorne za razvoj hepatocelularnog karcinoma.
  6. Liječnici obiteljske medicine imaju važnu ulogu u edukaciji i praćenju bolesnika sa kroničnim bolestima jetre, koji su pod rizikom za razvoj ciroze i posljedično hepatocelularnog karcinoma.
  7. Sustavno praćenje bolesnika i rano otkrivanje hepatocelularnog karcinoma su ključni za uspješne ishode liječenja tih bolesnika.
  8. Oboljeli od hepatocelularnog karcinoma često nemaju znakove bolesti sve do uznapredovalog stadija, kada liječenje više nije moguće, već preostaje samo palijativna skrb i liječenje.
  9. Ambulante za nealkoholnu masnu bolest jetre KB Merkur i KBC Rijeka imaju otvorene komunikacijske kanale s liječnicima obiteljske medicine i omogućuju redovito praćenje rizičnih bolesnika te rano otkrivanje hepatocelularnog karcinoma pomoću neinvazivnih metoda.
  10. Ambulante za nealkoholnu masnu bolest jetre potrebno je organizirati i u drugim ustanovama.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo