Zdravlje

Zdravlje

10 namirnica koje najčešće stvaraju ovisnost

Postoje različiti oblici ovisnosti, možemo biti ovisni o drugim ljudima, ovisni o drogi ili ovisni o seksu – ali ovisni i o hrani.

Ovisnost o hrani nastaje zbog osjećaja koji nastaje, a sličan je osjećaju koji nastaje nakon konzumacije droge – zbog kemijskih reakcija koje u vašem mozgu mogu aktivirati osjećaj zadovoljstva. Najčešće ovisnost stvara hrana puna masti, šećera i soli.

Ovisnost o hrani nastaje jer se osjećamo “nagrađenima” kada ju konzumiramo, odnosno postajemo ovisni o osjećaju koji je posljedica te hrane. Baš zbog toga, većina osoba koja postane ovisna o nekoj hrani, zapravo ulazi u začarani krug. Drugim riječima, ovisnik čezne za tom hranom i osjećajem, pa često pojede i više od dnevne preporučene doze i unese više kalorija nego je potrebno.

Posljedice ovisnosti o hrani nisu nimalo neopasne, što više, ovisnost može uzrokovati teške i kronične bolesti, poput pretilosti, probavnih tegoba, srčanih problema, ali i može rezultirati depresijom, izolacijom i niskim samopouzdanjem.

Često su upravo psihološki problemi i uzrok ovisnosti, pogotovo ako se osoba suočila s nekim traumatičnim događajem. Odnosno, osoba se okrenula hrani jer je tražila utjehu, a zatim je hrana postala mehanizam uz pomoć kojeg se suočava sa drugim životnim problemima ili sa stresom.

Simptomi ovisnosti o hrani

Kao i kod drugih oblika ovisnosti, vrlo je lako uočiti ovisnika te se ponašanja ovih ovisnika ne razlikuju od drugih.

Ovisnost o određenoj hrani znači da će se često iste prejesti do te mjere da im bude zlo, a osim što se pojavljuju probavne tegobe, također su česte glavobolje i razdražljivost. Ovisni će učiniti sve da dođu do hrane, a često će zbog toga izbjegavati društvene prilike, kao što će imati problema i s koncentracijom na druge stvari, odnosno većinu će vremena provesti razmišljajući što pojesti, koliko pojesti i kako doći do te hrane.

Može doći i do pada energije i problema sa spavanjem, a naposljetku, osobe se suočavaju i sa suicidalnim mislima. Ovakvi su simptomi uočljivi kod većine oblika ovisnosti i baš zbog toga se i ovisnost o hrani treba tretirati kao ozbiljan problem.  

Hrana koja je najčešći krivac za ovisnost

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Yale u Sjedinjenim Američkim Državama na četristotinjak studenata, rezultiralo je tablicom koja rangira proizvode koji najčešće stvaraju ovisnost. Istraživanje se provelo jer se htjelo pokazati stvara li procesuirana hrana  i hrana s aditivima ovisnost prije nego svježa hrana, odnosno svježe namirnice.

Zaključno se pokazalo upravo to, da procesuirana i brza hrana imaju najviše veze sa stvaranjem ovisnosti o hrani

Odnosno, najproblematičnija hrana sastoji se od rafiniranih ugljikohidrata, poput šećera, i masnoće.

  1. Pizza – iako postoje i zdraviji oblici pizze, pizza u većini restorana brze hrane je napravljena od bijelog brašna, kupljenog umaka od rajčice i sira koji se nalazi na 10. mjestu ove liste.
  2. Čokolada – već je dobro poznat njen utjecaj na naše raspoloženje, i baš zbog toga se ona nalazi na popisu hrane koja stvara ovisnost. Napravite vlastitu čokoladu i jedite ju umjerenim količinama!
  3. Čips – ovi tanki krumpirići zapravo su puni masti, i baš zato ga naše tijelo obožava. No, već 30 komadića čipseva ima 320 kalorija.
  4. Keksi – keksi su povezani s ovisnosti o šećeru, a istraživanje provedeno na fakultetu Connecticut pokazalo je kako jedna marka keksa stvara ovisnost sličnu kokainu, i to kod štakora. Zamislite onda što radi nama?
  5. Sladoled – sladoled se sastoji od šlaga i mlijeka, dva proizvoda koja su prepuna zasićenih masti.
  6. Pomfrit – pomfrit su također krumpirići koji su zapravo lako probavljivi ugljikohidrati koje pečemo u masti, a često ih i umačemo u dodatne umake, poput kečapa, koji sadrži i šećer. Zapravo je to jelo koje se sadrži od svega što ne bi trebali na dnevnoj bazi unositi u svoje tijelo, a osim toga ono podiže razinu dopamina, odnosno hormona zadovoljstva u našem organizmu.
  7. Cheeseburger – osim zasićenih masti, cheeseburgeri se sastoje i od natrija, odnosno soli koja je jedna od tri glavna uzroka ovisnosti o hrani.
  8. Slatki sokovi i gazirana pića – oba oblika soka nisu dobri za naš organizam ako ih u pretjeranim količinama konzumiramo jer se u njima nalazi veliki udio šećera.
  9. Torta – ova prava rođendaska poslastica sastoji se od masti i puno šećera, pa bi ju baš zato trebali konzumirati samo za posebne prilike!
  10. Sir – istraživanje objavljeno u američkoj nacionalnoj knjižnici medicine pokazalo je kako sir može izazvati ovisnost zbog sastojka pod nazivom kazein –proteina koji se nalazi u svim mliječnim proizvodima, a koji otpušta opijum kazmorfin koji se igra s razinom dopamina, odnosno s hormonom zadovoljstva.

Sve ove namirnice mogu prouzrokovati ovisnost ako ih se konzumira u prevelikim količinima i vrlo često. Pročitajte kako konzumirati neke problematične namirnice te naučite kako posoliti hranu bez soli.

Foto: Shutterstock

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo