Zdravlje

Zdravlje

10 stvari i aktivnosti koje vas mogu brzo dehidrirati, a vi na njih ne obraćate pažnju

Shutterstock

Stručnjaci pojašnjavaju koje su to situacije opasne i kako paziti da svoj organizam ne dovedete do dehidracije.

Do dehidracije mogu dovesti jači proljevi i povraćanja (najčešće u sklopu crijevnih viroza), povišena tjelesna temperatura, prekomjerna toplina praćena jakim znojenjem i/ili porastom tjelesne temperature, smanjeni unos vode iz bilo kojega razloga, neki lijekovi ( prije svega diuretici.

Dovoljna količina vode bitna je za procese regulacije tjelesne temperature koji su pogotovo značajni ljeti. Između ostaloga, voda je potrebna za regulaciju probave i stolice, a njen nedostatak može ugroziti naš krvožilni sustav, uzrokujući pad krvnog tlaka i kratkotrajni gubitak svijesti zbog nedostatne prokrvljenosti mozga.

1. Znojenje

Znojenjem dnevno možemo izgubiti oko tri četvrtine vode, stoga je potrebno prilagoditi unos vode i  uzimati više tekućine, izbjegavati ekstremna izlaganja jakom suncu te teške fizičke poslove u uvjetima visoke temperature okoline. Dovoljne količine vode u organizmu će vam dati energije i pomoći vam da ostanete fokusirani.

Trčanje je loše za koljena, a trbušnjaci su najbolja vježba za trbuh – istina ili mit?

“Dehidracija se može dogoditi bilo kome, a posljedica je manjak tekućine u organizmu. Problem je što do nje dolazi naglo“ pojasnila je dr. Amy Goodson, te otkrila koje su to situacije opasne i mogu dovesti do dehidracije.  

2. Vrtlarenje

Ako prije ove aktivnosti ne popijete dovoljno vode, lako se dovesti u stanje dehidracije zbog znojenja. Iako mnogi misle da vrtlarenje i nije aktivnost, ona spada u aktivnosti s umjerenim intenzitetom, a dehidracija kao posljedica vas može mučiti još danima. Savjet je da pokraj sebe imate bocu vodu i da se vrtlarenjem bavite rano ujutro ili kasnije u danu te nosite odjeću koja se brzo suši.

3. Vježbanje nakon buđenja

Vjerojatno tijekom noći niste pili vodu, pa je normalno da ste blago dehidrirani kada se probudite jer je prošlo barem 6 sati od kada ste zadnji put popili neku tekućinu

Koliko vam je tekućine potrebno ovisi o intenzitetu vježbi koje ćete izvoditi. Ako planirate samo šetnju susjedstvom, dovoljno je par gutljaja vode, ali ako idete u teretanu, potrebno je ipak malo više i zahtjeva da pokraj sebe uvijek imate vode kako bi se tijelo moglo malo ohladiti. Savjet je da se dvije čaše vode popiju 30-60 minuta prije treninga, a na nju ne zaboravite i tijekom i nakon treninga.

4. Temperatura ili COVID-19

Groznica i temperatura idu ruku pod ruku, pa morate piti više tekućine. Simptom infekcije koronavirusom je i temperatura koja traje nekoliko dana što može jako iscrpiti organizam i uzrokovati dehidraciju. Kada ste bolesni, apetiti nestaje, a i preskakanjem obroka organizmu ne unosimo  dovoljno elektrolita pa je pametno i njih putem tekućine dodatno unositi. „Juha je puna soli što će vam pomoći da u organizmu zadržite sol“, dodaje Goodson.

Za opekline, suhu kožu, mrlje… Kako koristiti mlijeko za njegu kože lica?

5. Koncerti ili festivali

Možda trenutno niste u mogućnosti posjetiti festivale i koncerte jer se baš i ne održavaju zbog pandemije koja vlada, ali ako puno vremena provodite vani, na vrućini, čak i ako samo stojite ili sjedite – možete osjetiti posljedice dehidracije, poput vrtoglavice i mučnine. Kako se na takvim okupljanjima služi puno alkohola, a vi ga konzumirate i pritom mislite da ste unijeli dovoljno tekućine, varate se jer alkohol doprinosi dehidraciji. Uz svaku čašu alkohola unesite jednaku količinu vode.

6. Uzimate diuretike

Ako imate problema s povišenim krvnim tlakom, možda vam je liječnik prepisao i diuretike kako bi se iz organizma izbacio višak soli, ali oni uzrokuju i puno češću potrebu za mokrenjem. Uz sve navedeno morate još pripaziti i na vrućinu i činjenicu da uzrokuje dehidraciju, a kada do nje dođe krv postaje gušća što otežava srcu da radi svoj posao slanja krvi u druge organe. Pripazite na ono što jedete ali i koje količine tekućine unosite u organizam.

7. Pijete puno kave prije treninga

Možda ste čuli kako kofein neće ubrzati dehidraciju i to je istina ako pijete u umjerenim količinama. No kad je u pitanju vježbanje, stvari se mijenjaju.

“U normalnim količinama, za osobe koje nisu osjetljive, male količine kofeina su dobre, ali ako konzumirate 4 do 5 mg kofeina na kilogram tjelesne težine, rezultat može biti dehidracija“, pojašnjava stručnjakinja.

8. Niste se navikli na temperature

Ako ste naučeni hodati po vrućini, vaš će se organizam na nju i priviknuti, a osobe koje puno vježbaju su također naučene na te uvijete pa vrućina ne smeta radu krvnih žila i srca jer je organizam priviknut na visoku temperaturu. Ako ne pripadate toj skupini ljudi i draže su vam niske temperature zraka, tijelo nije spremno na suočavanje s promjenama. Za vas vrijedi pravilo da u ruci uvijek imate bocu vode. Dopustite i organizmu da se polako privikava na temperature.

9. Ne znate koliko je vode potrebno

Možda pijete vodu stalno i to je dobra navika, ali možda ne znate koliko je to tekućine tijekom vrućih dana potrebno organizmu –  posebno ako se krećete u vrijeme kada je sunce iznimno jako. Na temperaturi od 15 stupnjeva Celzijevih tijelu treba oko 4 litre vode u danu, a na 35 stupnjeva će aktivnoj osobi trebati oko 10 litri vode u danu.

10. Alkohol

Kada je vani vruće, tijelu je potrebno više tekućine da bi se moglo rashladiti. Alkohol zapravo doprinosi dehidraciji organizma, jer djeluje kao diuretik i bez obzira što ga na prvi dojam konzumiramo zbog žeđi i rashlađivanja, zapravo potiče izlučivanje vode iz organizma te ometa termoregulaciju. Osim toga, alkohol povećava krvni tlak, što može stvoriti dodatne probleme.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo