Zdravlje

Zdravlje

10 znakova koji upozoravaju da je vrijeme za posjet kardiologu

Ako ste primijetili da i vas muči makar jedan od, u nastavku navedenih problema, posjetite svog karidologa…

1. Bol u prsima

Bol u prsima može se javiti iznenada i u bilo koje vrijeme. U većini slučajeva, ne radi se o prikrivenim srčanim problemima, no to ne možete znati dok ne posjetite liječnika. Općenito govoreći, ako je bol u prsima povezana sa srčanim tegobama, praćena je sljedećim simptomima: pritisak i težina na prsima, osjećaj boli koji se proteže na vaša leđa, čeljust, ramena i (posebice lijevu) ruke, bol traje nekoliko minuta te se vraća, a varira u intenzitetu, kratkoća daha, znojenje, vrtoglavica, mučnina.

2. Imate visoki krvni tlak

Povišen krvni tlak je glavni faktor rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti a od njega pati od 30 – 40 posto opće populacije. Povišeni krvni tlak ili hipertenziju nazivamo i “tihi ubojica” jer često nema nikakvih simptoma, a osoba najčešće sazna da ga ima tek kad ga izmjeri ili, u gorem slučaju, kad dovede do oštećenja nekih važnih organa. Visok krvni tlak uzrokuje preopterećenje srca jer radi puno teže kako bi krv cirkulirala kroz tijelo. 

Saznajte što sve može uzrokovati bol u dojkama

3. Gubitak daha 

Ovo može biti simptom aritmije i koronarnih bolesti, a kardiolog će pregledom ustanoviti o čemu se točno radi. 

4. Pušač ste

Pušenje je jedan od rizičnih faktora za razvoj bolesti srca, a iste možete prevenirati ako se odreknete dima cigarete. Svakako je potrebno redovito pratiti svoje zdravlje.

5. Imate ili ste imali povišen kolesterol 

Kolesterol je masna supstanca koja je nalazi u mnogim namirnicama, ali ga proizvodi i jetra. Visok kolesterol svakako zahtjeva pregled kardiologa jer uzrokuje nakupljanje plaka na stijenkama krvnih žila. Kolesterol možete sniziti prehranom ili lijekovima koje će vam prepisati liječnik. 

6. Imate kroničnu bolest bubrega

Ako bubrezi ne funkcioniraju kako treba, rizik za razvoj srčanih oboljenja se povećava. 

7. U obitelji imate povijest bolesti srca

Određene srčane bolesti mogu biti nasljedne, a ako je netko u krugu obitelji imao problema, kardiolog može utvrditi koliko je i vaš rizik za razvoj ovih bolesti. 

8. Bolest perifernih arterija

Periferna arterijska bolest predstavlja suženje perifernih arterija, pogotovo u nogama. Slična je bolesti koronarnih arterija i često se događa da osoba boluje od obje bolesti. Pušenje, visoki tlak i kolesterol te dijabetes povećavaju rizik. Promjene na perifernim arterijama uzrokuju sužavanje odnosno na kraju i opstrukciju (začepljenje) arterije. 

9. Niste aktivni

Vježbanje donosi pregršt dobrobit za naše zdravlje a jedna od njih je svakako i zdravo srce. Ipak, određene bolesti srca i aktivno vježbanje nekad mogu donijeti i štetu pa ako razmišljate o tome da nakon godina neaktivnosti uskočite u tajice i krenete u teretanu, posavjetujte se prije svega s liječnikom.

10. Prekomjerna težina

Kilogrami viška, pogotovo oni koji se nakupljaju oko struka, predstavljaju veliko naprezanje za srce koje mora jače “pumpati” kako bi dovelo krv do svakog dijela tijela. Ako i vas muči ovaj problem, obratite se kardiologu kako bi pregledao vaše srce i uputio vas kako ga zaštiti prehranom.

Liječnici otkrivaju kada i koliko često svaka žena mora na mamografiju

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo