Zdravlje

Zdravlje

15 razloga zašto stalno podrigujete, a neki će vas jako iznenaditi

Shutterstock 1040677876

Svima nam je dobro poznata ona mučnina nakon obroka, težina u trbuhu i nadutost i na kraju podrigivanje.

Ipak nije samo hrana odgovorna za ovaj voljan ili nevoljan čin izbacivanje zraka iz organizma, ponekad su u pitanju i neki zdravstveni problemi pa ne morate više moliti nekoga da vas preplaši kako biste prestali, već obratite pažnju na svoje zdravstveno stanje.

1. Nakon određenih napitaka

Gazirani napici i sokovi, piva i sve što u sebi ima mjehuriće može uzrokovati podrigivanje jer u vaš organizam tako ulazi više zraka koji će iz organizma izaći kako je i ušao – kroz usta. Mogli biste izbjegavati i vruće napitke jer kada ih ispijate isto u organizam unosite više zraka.

2. Čir

Nekad podrigivanje može biti simptom čira na želucu, a te otvorene rane koje se na njemu nalaze su, nažalost, uobičajen problem kod ljudi. Uzrokovati ih može i infekcija, pa ponekad mogu pomoći i lijekovi. Ako imate čir, moguće je da podrigujete često i da osjećate nadutost nakon što ste pojeli masnu hranu. Uz liječenje, čirevi obično nestaju nakon par mjeseci.

Ovih 6 popularnih namirnica nutricionisti ne kupuju i ne jedu!

3. Kako jedete?

Ako odjednom usta natrpate velikom količinom hrane sigurno ćete progutati i nešto više zraka koji će ostati u jednjaku dok ga ne podrignete. Jedite polako i žvačite hranu dobro. Porcije neka vam budu manje, a i zdrava tjelesna težina tu može igrati veliku ulogu.

4. Intolerancija na laktozu

Česta je pojava da netko nema proteina koji će razgraditi laktozu iz mlijeka. Ako ste jedan od njih, laktoza će se fermentirati u želucu i uzrokovati veće količine plinova, što će rezultirati podrigivanje. Izbjegavajte mliječne proizvode ili kupujte one koje sadrže malo laktoze. Postoje i proizvodi koji će vam pomoći da lakše razgraditi laktozu.

5. Želučana kiselina

Ponekad se kiselina iz želuca vraća kroz jednjak u usta, a to će se lakše dogoditi ako ste trudni, pretili ili želudac dobro ne probavlja hranu. Jednom kad osjetite tu kiselinu u ustima, gutate više kako biste je se riješili i upravo će to uzrokovati podrigivanje. Pokušajte s lijekovima protiv kiseline koje će vam prepisati liječnik.

6. Začinjena i ljuta hrana

Luk, rajčica i citrusi su puni kiselina, a kod nekih će osoba uzrokovati javljanje kiseline. Ljuta hrana također može uzrokovati podrigivanje, a kako se to ne bi ponovilo, birajte namirnice pametnije.

7. Astma

Čudno, ali podrigivanje može biti simptom astme. Razlog je upala dišnih putova koji moraju raditi puno više kako bi zrak doveli do pluća, što pak stvara dodatni pritisak na dijafragmu. Oba razloga tjeraju plinove u grlo i uzrokuju podrigivanje.

8. Žvakaće gume bez šećera

Tvrdi bomboni i žvakače gume mogu uzrokovati podrigivanje jer ćete sigurno gutati previše zraka dok žvačete, ali to nije jedini razlog. Naime šećerni alkoholi iz ovih proizvoda se ne mogu brzo procesuirati kad dođu u želudac pa će uzrokovati i pojavu plinova.

Zašto je proljev ljeti češći – što ga uzrokuje i kada se obavezno javiti liječniku

9. Previše fruktoze

Ovaj prirodni šećer nije uvijek problem, ali neke namirnice i napici koje ga sadrže u velikim količinama mogu proizvesti puno plina u želucu i tako uzrokovati podrigivanje.

10. Sluz iz nosa

Žlijezde u nosu proizvode puno sluzi, što je dobra stvar jer ona štiti od unosa mikroorganizama u tijelo i tako prevenira razne bolesti. No većinu vremena, iako to činimo nesvjesno, sluz koja se nakuplja u grlu mi i gutamo kako bismo je se riješili. Upravo to može uzrokovati podrigivanje, a u ovom bi slučaju malo vode moglo i pomoći.

11. Stres

Problemi s probavom su puno češći kod osoba koje su anksiozne i depresivne, a kada ste nervozni moguće je da gutate puno više zraka. Neki ljudi to čine namjerno, ali većina nije svjesna ove radnje. Kako god, to će dovesti do podrigivanja. Ako vaš problem dugo traje, posjetite liječnika, a i sami možete potražiti načine kako se boriti protiv stresa.

12. Hijatalna hernija

Hijatalna hernija je izbočenje dijela želuca kroz ošit iz njegova normalnog položaja u trbuhu. Ovo stanje može uzrokovati povratak kiseline u grlo, što će uzrokovati podrigivanje. Promjene u životnim navikama mogu pomoći, na primjer savjetuje se prestanak pušenja, zdrava prehrana i spavanje s glavom na povišenom jastuku.

13. Previše bakterija u želucu

Želučana kiselina pomaže uništiti sve bakterije koje pojedemo, a ako je organizam ne proizvodi dovoljno, neke od njih će završiti u probavnom traktu, što će utjecati na lošije probavljanje hrane. Tako se nakupljaju plinovi zbog kojih podrigujete. Puštanje vjetrova i loš zadah su jedni od simptoma da nešto ne valja. Uz lijekove će se stanje brzo popraviti.

Ovo su najčešće namirnice koje uzrokuju trovanje, a za neke ne biste nikada rekli da su opasne…

14. Infekcija

Helikobakter pilori je bakterija koja uzrokuje trbušne infekcije, a to može dovesti do osjećaja boli, ali i oticanja. Ona će potaknuti želudac da proizvodi više kiseline, a rezultat može biti podrigivanje. Bol koja se javi može potrajati i nekoliko tjedana, a lijekovi protiv kiseline mogu pomoći.

15. Problemi s gušteračom

Gušterača je žlijezda koja se nalazi u blizini želuca, proizvodi sokove koji pomažu pri probavljanju hrane. Ako se ona upali nastaju problemi poput podrigivanja, povraćanja, nadutosti i štucanja. Ako mislite da je upravo ovo vaš zdravstveni problem, posjetite liječnika.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo