Zdravlje

Zdravlje

3 simptoma koronavirusa koje morate znati prepoznati

Foto: Shutterstock

Od kad je prvi put prijavljen virus u Wuhanu, postao je i globalni problem.

Prema dosadašnjim analizama slučajeva, prema pisanju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, infekcija COVID-19 u oko 80% slučajeva uzrokuje blagu bolest (bez pneumonije ili blagu upalu pluća) i većina oboljelih se oporavlja, 14% ima težu bolest, a 6% ima teški oblik bolesti. 

Nevjerojatni mitovi o koronavirusu u koje trebate prestati vjerovati

Pranje i dezinfekcija ruku ključni su za sprječavanje infekcije. Ruke treba prati često i temeljito sapunom i vodom najmanje 20 sekundi. Kada sapun i voda nisu dostupni možete koristiti dezinficijens koji sadrži najmanje 60% alkohola. 

Koji su simptomi koronavirusa? 

Koronavirus je prema navodima grupa virusa, a simptomi trenutnog odstupaju od onih poznatih. Prema pisanju stručnjaka postoje tri glavna simptoma zaraze novim koronavirusom:

  1. vrućica,
  2. kašalj
  3. i otežano disanje.

Prema pisanju centra za prevenciju bolesti u Americi simptomi se javljaju 2 dana nakon kontakta sa zaraženom osobom.

Ovaj se zaključak bazira na prijašnjim događajima prema vremenu inkubacije MERS virusa (jednog tipa koronavirusa). Pojedinci će doživjeti neprimjetne simptome, dok kod drugih oni mogu biti puno ozbiljniji i uzrokovati smrt. 

Kako se nositi sa strahom od koronavirusa i zašto ga se više bojimo nego gripe?

Kako su simptomi koronavirusa toliko slični gripi i prehladi, važno je ne brzati sa zaključcima. Ipak, ako ste doživjeli ove simptome, Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje da morate potražiti pomoć liječnika. 

Kako se zaštititi? 

Predložene su mjere zaštite, a najvažnija je higijena ruku – perite često toplom vodom i sapunom. Ne kišite u ruke, ne kišite u druge, izbjegavajte velika okupljanja i koristite gle za dezinfekciju ruku što češće. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo