Zdravlje

Zdravlje

5 je važnih simptoma Parkinsonove bolesti, a jedna terapija posebno pomaže oboljelima

Shutterstock

Cilj inicijative Opet mogu sve je podignuti svijest o Parkinsonovoj bolesti i pokazati kako napredak tehnologije pruža osobama koje boluju od Parkinsonove bolesti priliku da ponovno čine aktivnosti koje su nekada bile dio njihove svakodnevice kroz svoje mirne ruke, kontrolu pokreta, kontrolu svojega glasa te na kraju, kroz veće samopouzdanje.

To im je omogućila terapija duboke mozgovne stimulacije (DBS) koja uz pomoć neurostimulatora pozitivno utječe na kontrolu pokreta, olakšava kretanje i druge simptome Parkinsonove bolesti te ono najvažnije, povećava kvalitetu života pacijenata, ali i njihove obitelji te bližnjih.

Doc. prim. dr. sc. Vladimira Vuletić, dr. med. istaknula je na online predstavljanju ove inicijative Opet mogu sve sljedeće:

Procijenjeni broj oboljelih od Parkinsonove bolesti u Hrvatskoj, po potrošnji lijekova, je oko 15 tisuća ljudi, a smatra se da će se u idućih 10 godina taj broj udvostručiti. Važno je da cijeli tim zdravstvenih djelatnika sudjeluje u liječenju Parkinsonove bolesti, a pacijente treba educirati o bolesti i invazivnim metodama liječenja te ono najvažnije, kako živjeti s Parkinsonovom bolesti. Terapija duboke mozgovne stimulacije smanjuje određene simptome bolesti, povećava kvalitetu života pacijenata i vraća im samopouzdanje, pri čemu je vrlo važna i podrška obitelji.

Doc. dr. sc. Fadi Almahariq, dr. med. naglasio je:

Uspjeh duboke mozgovne stimulacije ovisi o dobrom izboru kandidata, dobrom kirurškom postavljanju DBS elektroda, uhodanom i iskusnom kirurškom timu te o motivaciji pacijenta za operaciju i potpori obitelji. Više od 80% pacijenata ima klinički značajno poboljšanje u vidu dobre kontrole pokreta i smanjenih komplikacija terapije lijekovima nakon DBS zahvata.

Marija Petravić Paponja, dr. med. nakon DBS terapije nastavila je aktivno živjeti i ponovno je mogla raditi stvari koje prije nije mogla, poput lakšeg hodanja i govora. Istaknula je svoju bolest koja je “nakon DBS-a gotovo u potpunosti nestala, a normalni život se vratio i postao je puno lakši i jednostavniji.”

Što treba znati o Parkinsonovoj bolesti?

Parkinsonova bolest utječe na središnji živčani sustav i progresivna je bolest, što znači da se simptomi s vremenom pojačavaju. Prvi simptomi koji se pojavljuju su često nemotorički te ih se ne povezuje odmah s Parkinsonovom bolešću. Nakon određenog vremena počinju se javljati i motorički simptomi, poput tremora, ukočenosti, poremećaja hoda te oslabljenog kretanja. Osim Parkinsonove bolesti, postoje i drugi neurološki poremećaji koji utječu na kretanje, a to su esencijalni tremor i distonija.

Nakon pojave simptoma, važno je odmah kontaktirati liječnika kako bi se utvrdila pravilna dijagnoza te sukladno tome utvrdila pravilna terapija. Napredak tehnologije pruža mogućnost osobi koja boluje od Parkinsonove bolesti da ponovno čini aktivnosti koje su nekada bile njegova svakodnevica kroz svoje mirne ruke, kontrolu pokreta i kontrolu svojega glasa, te na kraju i kroz vraćenu vjeru u sebe te veće samopouzdanje u koračanju kroz život. To je omogućila terapija duboke mozgovne stimulacije (DBS) koja uz pomoć punjivih ili nepunjivih neurostimulatora pozitivno utječe na kontrolu pokreta, olakšava hodanje te druge simptome Parkinsonove bolesti.

Također, život postaje lakši i za obitelji osoba koje žive s Parkinsonovom bolešću jer se vraća dio samostalnosti osobi, a time i osjećaj samopouzdanja i kvalitetnog života.

Svaka se osoba suočava s Parkinsonovom bolešću na svoj način, ima različite simptome te je proces napretka bolesti individualan. Neke će osobe imati više simptoma, neke manje, a progresivnost bolesti također će imati različit tempo. Zbog toga je teško predvidjeti razvoj bolesti i važno je svakome omogućiti jedinstvenu terapiju koja se prilagođava potrebama i simptomima pojedinca.

Kako je liječenje Parkinsonove bolesti simptomatsko i bolest neprestano napreduje, vrlo ga je bitno usmjeriti upravo na poboljšanje kvalitete života pacijenata, njihovu mogućnost da opet mogu činiti gotovo sve što su mogli i nekada te na kontrolu motoričkih simptoma koji im uzrokuju poteškoće u svakodnevnom životu i značajno utječu na kvalitetu života.

Koji se simptomi javljaju?

Kardinalni simptomi koji se javljaju kod Parkinsonove bolesti su:

  1. tremor u mirovanju,
  2. rigidnost,
  3. bradikinezija,
  4. oslabljeno i sporo kretanje tijela
  5. te poremećaj hoda.

Tremor ili trešnja je najočitiji simptom Parkinsonove bolesti, iako nije uvijek prisutan kod svih pacijenata. Tremor može zahvatiti jednu ili obje strane tijela te se obično pojavljuje u prstima, rukama ili stopalima i zatim se može proširiti na ostatak udova.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo