Zdravlje

Zdravlje

5 pitanja koja muče vlasnike kućnih ljubimaca

Smijem li dozvoliti svom ljubimcu da mi daje puse? Kada je pravo vrijeme za sterilizaciju ili kastraciju?

Sakupili smo pet pitanja koja najčešće muče vlasnike kućnih ljubimaca i obratili se doktorici veterinarske medicine Irini Kovačević za odgovore.

1. Vaše pitanje: Smijem li dopustiti svom psu da mi daje puse u lice?

Pseće puse, tj. lizanje ima svoje dobre, ali i loše strane. No ukratko, ako se radi o kućnom ljubimcu o čijem se zdravlju i preventivi vodi računa (redovita cijepljenja, dehelmentizacije [čišćenje od parazita], oralna higijena…) te ako životinja nema loše navike, kao što su na prvom mjestu sakupljanje ostataka hrane po vani i koprofagija [hranjenje životinja tuđim ili svojim izmetom], pseće puse su dobrodošle!

2. Vaše pitanje: Kada je pravo vrijeme za sterilizaciju/kastraciju psa ili mačke?

Psa i/ili mačku najbolje je sterilizirati, tj. kastrirati netom prije prvog tjeranja. To znači sa oko šest mjeseci starosti ili nešto ranije. Naime, kod rane sterilizacije se između ostalog drastično smanjuje pojavnost tumora mamarnog kompleksa kasnije tijekom života, sama operacija je najmanje invazivna i životinje se puno bolje i brže oporave nego kad su starije. Također, mladi mačci još ne počnu s “obilježavanjem” , a i na taj način izbjegavamo neželjena legla, s obzirom na to da većina životinja postaje spolno zrela već sa šest mjeseci.

3. Vaše pitanje: Nakon svake šetnje pregledam svog ljubimca za krpelje i uvijek nađem pokojeg. Kako mogu najbolje zaštititi svog ljubimca?

Ektoparaziti nisu samo dosadni, već i opasni, s obzirom na to da prenose cijeli niz bolesti. Najbolji način da ih se zaštiti jest redovita preventiva. Danas na tržištu postoji cijela paleta proizvoda (ampule, ogrlice, tablete). Najbolje da se o vrsti zaštite posavjetuje s veterinarom.

Najčešća krpeljna bolest u pasa je još uvijek piroplazmoza, a njeni prvi simptomi su malaksalost i gubitak apetita te visoka tjelesna temperatura. Ako vaš pas nema zaštitu ili je ona istekla, a pronašli ste krpelja i pas pokazuje neki od simptoma – odmah se obratite veterinaru! Rana dijagnoza i pravovremena terapija spasit će mu život.

Koje bolesti prenose krpelji i kako ih skinuti?

Maca

4. Vaše pitanje: Moj pas se češe. Zašto?

Puno je mogućih uzroka. Najčešći su buhe ili alergije (bilo na hranu ili trave, korove). No i patologija vezana uz analne žlijezde i vrećice (promijenjen sadržaj, pretjerana punjenost i nedovoljno ili nepotpuno praznjenje). Također, razlog može biti u prešestom šamponiranju ili nekim drugim nametnicima.

5. Vaše pitanje: Koliko često moram čistiti psa od glista?

S obzirom na to da preparati koji se daju oralno protiv crijevnih nametnika nemaju preventivno djelovanje, savjetujemo na mjesečnoj bazi davati antiparazitike – naročito onim psima koji borave na livadama i parkovima s velikom populacijom zivotinja.

Karmen Pužar
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo