Zdravlje

Zdravlje

5 problema zbog kojih ne možete spavati

Na spavanje posebno utječe rutina prije nego legnemo u krevet, a loše navike mogu rezultirati nesanicom. Uz to, kasni obrok i neodgovarajuće uređenje sobe za spavanje, također mogu biti uzroci lošeg sna.

Umjesto da svaku večer brojite ovce iako znate da ste umorni i da vas sutra čeka jednako naporan dan, potrudite se imati urednu rutinu spavanja

Ona uključuje objedovanje barem sat vremena prije spavanja, te učestalo vježbanje koja će dodatno pripremiti vaš organizam za san. Potrudite se opustiti prije spavanja, tuširanjem, čitanjem knjige, razgovorom sa svojim ukućanima. 

Uz to, pobrinite se i da je vaša soba uređena po vašem okusu, no da ona zrači osjećajem odmora. Izbjegavajte prenapadne boje, a čak se i naši digitalni prijatelji ne bi trebali nalaziti u njima. 

1. Još uvijek osjetite okus svoje večere

Nakon večere (ili bilo kojeg drugog obroka) izbjegavajte odlazak u “horizontalu” barem sat vremena. U tom slučaju, sastojci želučane kiseline se mogu vratiti u jednjak i izazvati žgaravicu zbog koje nećete moći zaspati. Preporučuje se izbjegavati začinjenu hranu, a najbolje bi bilo kada biste sa svojim obrokom završili tri sata prije spavanja, kako bi se do spavanja sve stiglo probaviti.

2. Umorni ste, ali nikako ne možete zaspati

U ovom slučaju, važno je shvatiti što vas točno muči. Na san utječu i psihička i zdravstvena oboljenja, poput depresije, ali i jednostavno pretjerani stres, svađa s voljenom osobom ili već spomenute “neuredne navike” prije spavanja. 

3. Misli vam lete s obveze na obvezu

Prije nego što utonemo u san, skoro svi moramo proanalizirati što se dogodilo i što imate u planu idući dan. No, da se niste ni okrenuli (u krevetu), odjednom razmišljate o budućnosti, planovima, strahovima i neugodnim situacijama.

Ne možete misli zaustaviti, a zbog njih ne možete zaspati. Uzmite knjigu ili odšetajte popiti vode kako biste isključili svoje misli i legnite u miru.

Otkrivamo instant rješenje za kontrolu stresa!

4. Vruće vam je, pa vam je hladno, pa vruće, pa hladno…

Ljeto je posebno težak period za spavanje, pogotovo ako nemate rashladni sustav. No, i svako drugo godišnje doba nosi svoje izazove. Noga ili ruka van pokrivača, pa za par minuta ponovno pokrivanje – kako se mi smirujemo i temperatura tijela se smanjuje, a idealna temperatura spavaće sobe trebala bi biti između 16 i 18 stupnjeva.

Natočite si čašu hladne vode kako biste ju mogli popiti i izbjegavajte tuširati se u hladnoj vodi jer se temperatura tijela diže kako bi se nadoknadila razlika. Pokušajte se smiriti i ležati u jednoj pozi kako biste brže zaspali.

5. Jednostavno se ne osjećate umorno

Razlozi manjka umora u kasnim večernjim satima može biti prekasna konzumacija kofeina i intenzivno vježbanje koje vam je dalo puno energije. Također, razlog može ležati u biološkom satu kojeg ste, na primjer, zbog vikenda malo odvili. Pokušajte si izgraditi rutinu spavanja te je se pridržavati čak i tijekom vikenda!

Uređenje sobe za idealan san 

  • Temperatura 16 – 18°C

  • Zvukovi – potpuna tišina može biti neugodna, pokušajte otvoriti prozor sobe kako biste čuli barem zvukove izvana

  • Spavaća soba samo s krevetom – u sobi nemojte gledati televizor i raditi, lakše ćete se moći opustiti ako je poanta spavaće sobe – samo spavanje

  • Boja za smirivanje – boje koje su idealne za smirenje i snižavanje otkucaje srca su mutnožuta boja, zelena, kao i plava boja.

  • Svijetlost – ako imate elektronične uređaje, pokušajte ih okrenuti u drugu stranu kako ne bi, na primjer, svijetlo od digitalnog sata ometalo vaše spavanje. Rolete pritvorite kako bi tek malo jutarnjeg svijetla ulazilo u vašu sobu, a navečer kako bi ju tek malo noćnog svijetla obasjalo. 

Otkrijte više o nesanici te uzrocima i rješenjima iste, a saznajte i što trebate jesti kako biste brže zaspali!

Foto: Shutterstock

Gabriela Horvat/Moje zdravlje 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo