Zdravlje

Zdravlje

5 simptoma raka debelog crijeva koje ne smijete ignorirati i ako ste mladi

Shutterstock

Rak debelog crijeva jedan od najčešćih zloćudnih tumora u zapadnim zemljama što se povezuje s nizom čimbenika: nasljedno opterećenje, dijetne navike, prekomjerna težina i debljina, smanjenje tjelesne aktivnosti, pušenje.

Bolest se većinom i otkrije u starijih od 50 godina, ali u novoj studiji koju su proveli stručnjaci American Cancer Society stoji kako se povisila stopa pojavnosti kod osoba starih od 20-30 godina. 

Važno je dodati da postoje šanse od 92 posto za izlječenje ako se otkrije na vrijeme, a to možete ako znate prepoznati rane simptome. 

Ovo su simptomi raka koji se najčešće ignoriraju

Ovo su neki od njih; 

1. Anemija

Anemiju opisuje smanjeni broj crvenih krvnih stanica (eritrocita) ili hemoglobina u krvi. Rak debelog crijeva ubrzava potrošnju crvenih krvnih zrnaca. Niska razina hemoglobina u krvi može biti simptom raka debelog crijeva, a obična krvna slika može ustanoviti jeste li anemični ili niste. Vidljivi pokazatelji anemije su blijede desni, osjećaj trnaca u rukama i nogama te umor.

2. Krv u stolici

Može se raditi o krvi u stolici, na papiru kad se brišete ili stolica može biti tamne boje, a posljedica su hemeroida koji nastaje zbog tumora ili nekog drugog zdravstvenog problema. Nemojte ignorirati prisutnost krvi u stolici, neovisno o kojoj je količini riječ.

Želite početi trčati? Evo kako se pravilno pripremiti za ovu aktivnost

3. Gubitak kilograma

“Tumori mogu izazvati gubitak apetita, ali također mijenjaju rad metabolizma.” kaže dr. Kiesel, gastroenterolog na klinici Mayo. 

4. Bolovi u području trbuha

Bolovi u trbuhu mogu se javiti zbog rasta tumora u crijevima, stoga ako osjetite bolove u ovom području i oni ne prestaju, nemojte oklijevati. Iako je mnogo razloga za bol u trbušnoj šupljini, vi nemojte riskirati.

5. Poteškoće s probavom

Tumori često uzrokuju zatvor pa je teško obaviti nuždu, a oni će i promijeniti izgled stolice koja će biti tanka. Također možete doživjeti proljev. Ako ove promijene traju do 4 tjedna, obratite se liječniku.

Sve je više djece dijabetičara, a glavni je krivac – debljina

A. Abrahamsberg

Foto: shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo