Zdravlje

Zdravlje

6 nenamjernih grešaka koje ponavljate, a njima ugrožavate zdravlje bubrega

Shutterstock

Loše zdravlje bubrega može utjecati i na povećanje rizika od srčanog infarkta ili moždanog udara.

Bubrezi su važni za zdravo funkcioniranje tijela jer reguliraju krvni tlak, ravnotežu vode i elektrolita te eliminiraju štetne tvari iz organizma. Imajte na umu kako se šteta nanesena bubrezima često ne može popraviti, stoga pripazite na sljedeće navike, i ako ste u mogućnosti, svakako ih ispravite! 

1. Ljubitelj ste brze hrane

Problem leži u velikim količinama soli koja se nalazi u ovakvim proizvodima, koji ne samo da su loši za zdravlje srca nego i zdravlje bubrega. Kada se u organizam unosi previše soli, tijelo ga mora izbaciti mokrenjem, a tako se gubi i kalcij. Previše kalcija u urinu može uzrokovati nastanak kamenca, tvrdi dr. James Simon s klinike Cleveland.

10 sigurnih znakova da vam je šećer u krvi van kontrole

2. Visok krvni tlak

Znanstvenici su na osnovu ispitanih 280 000 žena i isto toliko muškaraca, otkrili da visoke vrijednosti krvnog tlaka mogu znatno utjecati na razvoj bolesti bubrega. “Bubrezi su ustvari jedan veliki organ pun krvnih žila i tekućine, pa ako imate visok krvni tlak, on utječe i na male krvne žile u bubrezima, što će ih oštetiti.”, zaključuje dr. Simon. 

3. Pušenje cigareta

Utjecaj cigareta na pluća i srce već su poznati, no istraživanja pokazuju kako su pušači skloniji imati bjelančevine u urinu, što je znak oštećenja bubrega.  Bolesti koje utječu na rad bubrega, poput dijabetesa i visokog tlaka, također pogoršava sklonost cigaretama, a pušačima češće treba dijaliza ili transplantacija bubrega, pokazala su istraživanja.   

4. Korištenje tableta protiv bolova dulje vrijeme

Dugotrajno korištenje tableta protiv bolova, posebno u velikoj količini, štetno djeluje na  tkivo i strukturu bubrega. I lijekovi koji se dobiju na recept i oni bez recepta mogu utjecati na smanjenje dotoka krvi u bubrege. Nesteroidni protuupalni lijekovi koji se koriste za liječenje bolova i povišene temperature, glavni su uzrok tome. 

Čak 10 posto djece ima nealkoholnu masnu bolest jetre – bolest modernog načina života

5. Ne pijete tekućinu kad ste žedni 

Popularno je vjerovanje da je organizmu na dan potrebno 8 čaša vode kako bi bubrezi dobro radili. Ali ako popijete samo 6 čaša, njima će biti dovoljno za rad. 
Voda pomaže bubrezima u eliminaciji toksina i sprječavanju nastanka bubrežnih kamenaca i infekcija, dok dehidracija povećava rizik od tegoba s bubrezima za 20 posto. 

6. Imate viška kilograma

Ovo i nije posebno iznenađenje: Višak kilograma opterećuje tijelo i tako vas stavlja u rizičnu skupinu za razvoj bubrežnih bolesti. Problemi s inzulinom (dijabetes) uzrokuje upale oštećenja bubrega, pa bi svatko tko boluje od dijabetesa trebao redovno kontrolirati zdravlje bubrega.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo