Zdravlje

Zdravlje

6 ranih simptoma koji otkrivaju da vam je šećer JAKO povišen

Shutterstock

Šećerna bolest je stanje kronične hiperglikemije, a obilježena je poremećenim metabolizmom ugljikohidrata, bjelančevina i masti.

Mnogi ne znaju kako povišen šećer u krvi može uzrokovati razne zdravstvene tegobe, bilo da ste dijabetičar ili ne, šećer utječe na živčani sustav, organe i krvne žile.

Ovo su neki od simptoma koji upućuju na povišen šećer u krvi; 

1. Stalno ste žedni i često mokrite

Bubrezi moraju pojačano raditi kako bi uspjeli filtrirati i apsorbirati taj višak šećera, no ako ne mogu pratiti taj tempo, višak šećera se izlučuje putem mokraće. Zato se javlja povećana potreba za mokrenjem. Češće mokrenje dovodi do dehidracije i veće potrebe za tekućinom. Logično, češća konzumacija tekućine pojačat će i potrebu za mokrenjem.

2. Glad

Ako primjećujete da ste puno gladniji nego prije, možda se radi upravo o povišenom šećeru u krvi. Naše tijelo pretvara hranu koju jedemo u glukozu koje stanice mogu koristiti kao energiju. Stanicama je potreban inzulin kako bi mogao “dovesti” glukozu. Čim tijelo nema dovoljno inzulina ili ako stanice nisu osjetljive na njega, glukoza ne može dospjeti u stanice i na kraju smo ostali bez energije. To znači da osjećamo veću glad i da smo umorniji nego inače. 

Akutni i kronični gastritis – upala sluznice želuca

3. Umor

Možda ste mislili da šećer daje energiju, ali se može dogoditi i potpuno suprotna stvar –  zbog pretjeranog uriniranja, postajte žedni jer bubrezi ne mogu apsorbirati glukozu i stvarati energiju. Bez energije, tijelo se umara. 

4. Zamućenje vida

Zbog povišenog šećera, leća oka može nateći, a svatko kome se to dogodili zna što je zamućenje vida. Iako može potrajati kratko, pametno je konzultirati liječnika.

5. Suha usta

S obzirom na to da tijelo koristi više tekućine za mokrenje, to podrazumijeva manje vode za ostale organe i potrebe tijela. Dehidracija uzrokuje suhoću ustiju, a suhoća kože rezultira svrbežom.

6. Gubitak kilograma

S obzirom na to da tijelo ne dobiva dovoljno energije iz konzumirane hrane, ono će samo početi sagorijevati mišiće i masne naslage kako bi kompenziralo taj nedostatak. To znači da možete smršavjeti čak i ako imate uobičajene prehrambene navike ili ne mijenjate svoju razinu tjelesne (ne)aktivnosti.

Porast pretile djece u Hrvatskoj – što roditelji rade krivo?

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo