60 posto osoba prehoda srčani udar!

zabrinutost muskarac

Kada pomislimo na srčani udar, u glavi nam je dramatična scena iz filmova: osoba se hvata za prsa, ne može disati od boli i pada na pod. No, šanse su veće za tihim srčanim udarom, tj. onim bez pravih simptoma.

Nedijagnosticirani tihi srčani udari pogađaju gotovo 200.000 Amerikanaca godišnje! Podaci istraživanja pokazuju kako osobe prohodaju između 40 i 60 posto svih srčanih udara, a da toga uopće nisu svjesni.

EKGSrčani udar nastupa kada ugrušak spriječi dotok krvi iz arterije u srce. Tada se jave simptomi kao što su jaki bolovi u prsima, gubitak daha, vrtoglavica i mučnina.

Međutim, često srčani udar nije bolan, a osoba nije niti svjesna da ga proživljava. Faktori rizika za tihi srčani udar jednaki su kao i kod "klasičnog", a uključuju pušenje, stres, povijest bolesti u obitelji ili dijabetes.

Najnovije istraživanje Sveučilišta Duke pokazuje kako se prehodani srčani udari događaju češće no što je struka prethodno mislila. Čak i da je osoba prehodala udar u prošlosti, liječnici ga mogu vidjeti putem "potpisa" Q-valova na EKG-u. No, problem je što svaki srčani udar ne ostavlja takav potpis.

Znanstvenici su koristili novi postupak snimanja srca usporenom magnetskom rezonancom visoke rezolucije (DE-CMR) kako bi otkrili oštećenja uzrokovanih prehodanim infarktima. Postupak je uključivao 185 osoba kojima nikada nije bio dijagnosticiran srčani udar, ali su vjerovale kako boluju od krvožilnih bolesti.

Otkrili su kako je 35 posto pregledanih osoba prehodalo srčani udar, a tihi infarkt bez prisutnog potpisa Q-vala bio je tri puta češći nego onaj s takvim potpisom.

Liječenje osobe koja je prehodala srčani udar trebalo bi biti jednako onome kod bolesnika koji je hospitaliziran odmah nakon infarkta, tvrde liječnici.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!