Zdravlje

Zdravlje

7 stvari zbog kojih vožnja automobilom predstavlja rizik za vaše zdravlje, a ne radi se o sudaru

Shutterstock

Opasnosti vrebaju iza svakog ugla, pa i iz vašeg automobila

Iako svakog dana određeno vrijeme provodite u automobilu, vjerojatno ne razmišljate kakve se opasnosti u njemu kriju. Vrijeme je da otkrijemo što je u pitanju;

1. Automobil je ustvari leglo bakterija na kotačima

Većina tvrdih površina koje stalno diramo na sebi skrivaju i male količine opasnih bakterija. Automobil je pun upravo takvih površina koje stalno diramo prljavim rukama – mjenjač, volan, sjedalo… Od svih bakterija jedna od opasnijih koja se u njemu može naći je i e. Coli, pa i salmonela. Još ako jedete u automobilu i za sobom ostavljate mrvice, jasno je da se bakterije mogu namnožiti.

Prema studiji provedenoj od strane CarRentals.com, u prosjeku postoji oko 700 vrsti bakterija u automobilu. Na volanu se nalazi oko 629 njihovih kolonija po centimetru, što bi značilo da je prljaviji od daske na javnom WC-u. Sve što se može napraviti jest da perete ruke prije ulaska u automobil i njegove površine redovito čistite.

2. Zbog vožnje ste depresivni

Svakodnevna vožnja automobilom može smanjiti osjećaj sreće u svakodnevnom životu, a jedna je studija tako zaključila da će utjecati na smanjenje uživanja u svakodnevnim aktivnostima, smanjit će općenito osjećaj zadovoljstva i povećati anksioznost. Koliko će vožnja trajati, također ima utjecaja na to koliko će sretna osoba biti, a navodno će osjećaj zadovoljstva se smanjiti već nakon 15 minuta.

Osobe koje u automobilu provedu oko 90 minuta u danu, najviše će osjetiti ove posljedice.

Ovo su prvi simptomi koji otkivaju da imate jednu od 5 opasnih bolesti

3. Miris automobila je toksičan

Ako nemate novi automobil, sigurno ga volite osvježiti novim mirisom, a ako niste znali danas se može kupiti i miris – novog automobila. Jedna je studija provjeravala kvalitetu zraka u 200 novih automobila i zaključila kako se u njemu nalazi oko 275 kemikalija, a najviše radi novih materijala koji se koriste za uređenje interijere. Te su kemikalije povezane s bolestima jetre i nastankom raka. Savjet je da što češće provjetravate automobil u vožnji dok miris „novog“ ne nestane.

4. Sigurno u automobilu nećete piti vodu…

Ako se radi o malo duljem putovanju, tu su uvijek uključene razne grickalice i sokovi za kojima ćete posegnuti kako biste dobili malo energije. No ako u tome pretjerujete, neće vam biti dobro, a prema riječima stručnjaka, konzumacija takvih napitaka predstavlja i veliku prijetnju za zdravlje, posebno kardiovaskularnog sustava. Jasno je da je voda najbolji izbor.

5. Javit će se bol u kukovima i nogama

Zbog dugotrajnog sjedenja i iritacije živaca, možete iskusiti bol u nogama i kukovima, i u obliku trnaca koji će vam otežati vožnju. Kako biste to spriječili, trebali biste uvijek na umu imati da je vašem tijelu potreban odmor od jedne poze u kojoj ste satima, pa mu svakako to i omogućite.

Imate puno rublja za prati, a ostali ste bez deterdženta? Ove 4 stvari iz kuhinje odlična su zamjena

6. Vožnja crpi energiju

Kao i svako putovanje, i vožnja u automobilu može čovjeka iscrpiti, posebno ako ste vozač koji mora cijelo vrijeme putovanja biti koncentriran i dovesti se na željenu destinaciju. Od trenutka kada sjednete za volan, vaš je mozak fokusiran samo na okolinu, pri čemu koristi sve reflekse i znanja kako bi vožnja bila sigurna. Ako je tijelo uz to u krivom položaju, gubitak energije može biti još dramatičniji, a može se pretvoriti i u bolno iskustvo.

7. Sjedalo vam nije dobro namješteno

Osim što je za sigurnu vožnju važan pravilan položaj vozača on će utjecati i na zdravlje vaše kralježnice. Pravilna udaljenost od volana i papučica te povoljan nagib naslona će spriječiti brzu pojavu umora, pada koncentracije i bolove u leđima.

Pravilan položaj bi značio da kralježnica treba biti cijelom dužinom prislonjena uz naslon sjedala. Za početak, sjedalo bi trebalo biti šire od vaših bokova i dovoljno dugačko da bude potpora stražnjoj loži nogu, ali dovoljno kratko da ne smeta “radu” koljena tijekom vožnje. Preporuka se da razmak između koljena i ruba sjedala bude 2-3 centimetra. Trebali biste moći dodirnuti papučice i sve što je potrebno na kontrolnoj ploči bez istezanja. Ako vam je volan toliko udaljen da morate istezati ruke, mogli biste patiti od boli u ramenima. Prilagodite nagib tijela tako da vam laktovi budu lagano savijeni kada su obje ruke na volanu. Naslonjač bi trebao biti podešen tako da je njegov vrh u ravnini s tjemenom. Neka bude udaljen od glave 2 cm.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo