Zdravlje

Zdravlje

8 tihih simptoma lupusa koji se često ignoriraju

Shutterstock

Lupus je kronična autoimuna bolest koja može pogoditi razne dijelove tijela, uključujući kožu, zglobove, srce, pluća, krv, bubrege i mozak.

Opća slabost i povišena temperatura prisutne su u gotovo svih bolesnika. Bolesnici mogu osjećati bol u trbuhu s mučninom i povraćanjem. Osim spomenutih simptoma, bolest je često teško dijagnosticirati jer oponaša puno drugih bolesti.

Ako imate više od 4 simptoma koje donosimo, možda je vrijeme da posjetite liječnika.

1. Prepoznajete simptome gripe koji ne prolaze

Groznica, temperatura, bol u mišićima i problemi sa snom su klasični simptomi gripe, ali mnogi ne znaju da su i simptomi lupusa, navodi dr. Delphine Lee sa Instituta za istraživanje raka u Santa Monici. “Razlika između gripe i lupusa je ta što simptomi gripe prođu unutar 10 dana dok oni lupusa mogu trajati tjednima u ciklusima.

2. Gubite kilograme, a niste na dijeti

Nagli gubitak kilograma bi mogao biti prvi znak lupusa. Kako se radi o autoimunoj bolesti gdje imunološki sustav sam sebe napada, može ošteti štitnjaču i poremetiti hormone te tako uzrokovati nagli gubitak kilograma.

Aloe vera, eukaliptus, đumbir… Bilje koje će vam olakšati bol u zglobovima

3. Limfni čvorovi na vratu

Limfni čvorovi su male strukture koje pomažu organizmu da se bori protiv infekcija i filtriraju štetne supstance. Normalno je da ih ne vidimo, ali u slučaju lupusa mogu postati vidljive i osjetljive na dodir. Napipati ih možete na vratu, donjem dijelu vilice, iza uha…

4. Osip od sunca

Osip leptirastog oblika na nosu ili obrazima, kao posljedica izlaganja suncu, je jedan od simptoma koji se veže samo za lupus i obično ostaje na licu dugo nakon izlaganja suncu.

5. Stalno ste umorni

Umor nije dovoljno jaka riječ koja bi opisala kako se osjećate kada je u pitanju lupus, jer pacijenti često osjećaju kao da ne mogu ustati iz kreveta… Anemija je još jedan simptom lupusa koji može uzrokovati stalan osjećaj umora, kako tvrde iz Lupus Foundation od America.

6. Kosa vam otpada u pramenovima

Iako lupus može utjecati i na muškarce i žene, 90 posto svih dijagnoza odlazi na žene u dobi od 15-44 godine. Jedan od najneugodnijih iskustava za žene je gubitak kose u kratkom periodu, što je jedan od simptoma ove bolesti.

Dijabetes, infekcije dišnih putova… Što sve loš zadah može otkriti o vašem zdravlju?

7. Bol u prsima

Infarkt je ono što mnogima prvo padne na pamet, ali ako je srce zdravo, u pitanju može biti lupus. Svakako je dobro odmah posjetiti liječnika.

8. Oticanje nogu

“Oticanje nogu je jedan od simptoma lupusa, a posljedica je zadržavanja tekućine u organizmu zbog lošeg rada bubrega, uslijed lupusa”, zaključuje liječnica.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo