Zdravlje

Zdravlje

Ako imate ovu krvnu grupu, 45 posto su veće šanse da se zarazite koronavirusom

Shutterstock

U novoj studiji znanstvenici otkrivaju kako su osobe koje imaju krvnu grupu A povezane s 45 posto više šanse da će se zaraziti novim koronavirusom koji uzrokuje COVID- 19.

Istraživanje se provelo nad 1900 ispitanika u Španjolskoj i Italiji, a oboljeli su od COVID-19, te su se rezultati uspoređivali s 2000 osoba koje nisu bolesne. U novoj studiji su znanstvenici utvrdili da su osobe s krvnom grupom A povezane s povećanim rizikom od infekcije korona virusom i to za 45 posto.

Još je prije 3 mjeseca jedno istraživanje iz Kine pokazalo kako su osobe koje imaju krvnu grupu A podložnije zarazi za razliku od osoba koje imaju krvnu grupu 0 te su više zaštićeni od virusa. Nakon rezultata ovih istraživanja najveći je strah znanstvenika bio da će se osobe s krvnom grupom 0 previše opustiti, a osobe s krvnom grupom A se prepustiti panici.

Obratite pažnju: 9 znakova da ste možda bili zaraženi koronavirusom

“Ovi rezultati se ne smiju koristiti kako bi se opustili i ne poduzimali mjere koje su obavezne radi zaštite“, napominje dr. Mary Cushman, hematolog i profesor na sveučilištu Vermont.

Za Večernji.hr ovo je istaživanje komentirao i naš poznati znastvenik Igor Rudan: “Sporadična su istraživanja s više mjesta u svijetu izvještavala o većem riziku za razvoj teškog oblika bolesti u osoba s krvnom grupom A, a smanjenim za krvnu grupu 0. Nedavno istraživanje provedeno u sedam talijanskih i španjolskih bolnica, koje je pokušalo pronaći gene u ljudskom genomu povezane s većim ili manjim rizikom za razvoj teškog oblika bolesti COVID-19, pomalo je neočekivano izdvojilo upravo gen odgovoran za raznolikost u krvnim grupama. Taj se gen (tzv. ABO lokus na kromosomu 9) pokazao jednim od samo dva mjesta u ljudskom genomu koji uzrokuje prirođenu sklonost razvoju teškog oblika bolesti COVID-19. To je snažna znanstvena potvrda da je rizik razvoja teškog oblika bolesti doista povezan s krvnim grupama. Za krvnu grupu A veći je oko 45%, a za krvnu grupu 0 manji je oko 35% u odnosu na ostale krvne grupe.”

Što su nam otkrile starije studije?

Iz Wuhana je stigla vijest početkom ožujka, od strane znanstvenika, koji su uspoređivali nalaze krvi 2173 osobe koje su imale COVID-19 i osoba koje nisu zaražene, na istom području. Kod opće populacije su grupu A imali 31 posto osoba, AB 9 posto, B 24 posto, a 0 do 34 posto. Kod onih koji su zaraženi virusom grupu A je imalo 38 posto ljudi, grupu B 26 posto, AB do 10 posto, a 0 njih 25 posto. Prema tim se rezultatima se tad zaključilo kako osobe koje imaju krvnu grupu A imaju i veći rizik od zaraze.

“Ovo su zanimljive studije, ali treba pregledati još varijacija, pa ako postoji mogućnost da se prikažu još točnije brojke, to je nešto čemu se možemo radovati“, izjavila je dr. Patricia Foster, profesorica biologije na Sveučilištu Indiana te dodaje kako ovo nije ništa neuobičajeno jer znamo kako je određena krvna grupa podložnija određenim virusima.

Koronavirus i ljeto: Diljem svijeta nove mjere zaštite, a zaraženo će biti do 70 posto ljudi?

Krvne grupe i bolesti

Stručnjaci se slažu kako su neke bolesti povezane s krvnom grupom pa se tako smatra da će osobe koje imaju krvnu grupu AB biti podložnije moždanom udaru i kognitivnom propadanju. Krvna grupa AB štiti osobu od srčanih udara i začepljenja žila, navodi dr. Cushman.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo