Zdravlje

Zdravlje

Ako ovako nosite masku, morate znati da vas neće dobro zaštititi! Savjet je nositi čak – dvije

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Na sreću, postoji jednostavno rješenje kojim možete ispraviti ovu grešku.

Kako, više ne tako novi, virus SARS-CoV-2 i dalje predstavlja prijetnju svima, stručnjaci i dalje upozoravaju da je potrebno nositi maske radi sprečavanja širenja virusa, ali sad se čini da više jedan nije dovoljna. Ovih dana se čuje glas većine stručnjaka, pa i poznatog dr. Anthony Faucia, kako više nije dovoljna jedna maska za potpunu zaštitu nego da bismo svi trebali nositi dvije.

Ako odlučite nositi dvije maske, stručnjaci upozoravaju kako to pravilno činiti. Nedavna je studija pokazala kako je za maksimalnu zaštitu dobro nositi dvije maske, ali tako da je jedna kirurška a druga platnena, a važno je jednu direktno staviti na drugu.

Nosite masku od materijala tako da prvo stavite kiruršku, a ona će djelovati kao filter, platnena će osigurati dodani sloj za filtriranje zraka, stoji u studiji. Ističu da ako stavite prvo platnenu masku, a na nju kiruršku – nećete imati potpunu zaštitu jer ne prijanja jednako dobro uz lice.

Zategnite povez oko uha

Kako biste dobili najbolju zaštitu, obavezno skratite vezice oko uha ili nabavite masku koja vam savršeno prijanja uz lice. Ako primijetite otvore uz nos i usta, kao posljedicu prevelike maske, morate se za to pobrinuti jer nećete biti dovoljno zaštićeni.

Sve što želite je da se vaš život vrati u “staro” normalno? Stručnjaci otkrivaju kada to možemo očekivati

Operite masku

Ako ju planirate prati u perilici za rublje, prvo dobro operite ruke tek tada uklonite masku s lica i pri tome pazite da ne dirate oči, nos ili usta, napominje liječnica. Masku stavite direktno u perilicu i opet odmah operite ruke. Savjetuje da koristite prašak za rublje kojeg inače koristite ali možete koristiti i izbjeljivač za rublje te odabrati najvišu temperaturu vode, određenu za pranje takvih materijala. Ako želite masku oprati ručno, slijedite istu proceduru pranja ruku prije skidanja maske s lice. Kako biste ju uspješno dezinficirali, u posudu stavite 4 žličice izbjeljivača za rublje u litru vode i ostavite u toj otopini masku 5 minuta. Naknadno dobro isperite i ostavite masku da se suši na zraku.

Može li aspirin djelovati kao prevencija od razvoja raka debelog crijeva?

Glačalom „očistite“ masku  

Važno je masku čistiti redovito, ali sušenje iste može biti još važnije. Ono što svi znamo da su visoke temperature idealan način za uništavanje svih virusa. No ako ju sušite na vrlo visokim temperaturama to može uzrokovati njeno sužavanje, što može predstavljati problem za samu zaštitu od virusa. Jedan od prijedloga je da ju operete, osušite i onda ispeglate. To će sigurno uništiti virus, ali i vašu masku ostaviti sigurnom za korištenje.

Ako želite još bolju zaštitu, pogledajte što u videu predlažu Sabrina Paseman i Megan Duong;

A. A.

Photo: Duško Jaramaz/PIXSELL

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo