Zdravlje

Zdravlje

Ako vas muči opesesivno kompulzivni poremećaj, ove biljke mogu ublažiti simptome

Foto: Shutterstock

Iako još uvijek nisu potpuno jasni uzroci nastanka opsesivno kompulzivnog poremećaja (OKP-a). Ono što znamo jest da se oni mogu javiti nakon intenzivnih, dugotrajnih ili ponavljajućih stresnih situacija ili traumatskih događaj.

Opsesivno kompulzivni poremećaj (OKP)  karakteriziraju ponavljajuće i perzistentne misli i predodžbe (opsesije) koje osoba doživljava kao nametnute i neprimjerene i koje izazivaju intenzivan osjeća neugode i anksioznosti.

Stručnjaci se slažu kako je najbolje potražiti pomoć stručnjaka ako vas muči ova vrsta anksioznog poremećaja. 

Alternativna medicina, poput biljnih pripravaka stječu sve veću popularnost kao tretman protiv anksioznosti… Ovo su neke biljke koje bi vam mnoge pomoći kad vas nervoza “napadne”.

Eteričnim uljima protiv afti, Alzheimera, depresije, za bolju cirkulaciju… Odaberite ono pravo

Kantarion 

Ova se biljka često spominje kada je su u pitanju promijene raspoloženja i  anksiozni poremećaji. Znanstvenici su otkrili kako sastojci iz ove iz ove biljke utječu na regulaciju serotonina. Ako regulacija seratonina nije pravilna, može utjecati na razvoj opsesivno kompulzivnog poremećaja. 

Sikavica (Milk thistle) 

Ova se biljka u Iranu koriste kao pomoć kod raznih stanja, a jedna je studija, provedena 2010. godine ponudila rezultate u kojima stoji kako je 600 mg ovog pripravka efektivno poput 30 mg fluoksetina, antidepresiva koji se prepisuje kod anksioznih poremećaja.  

Boražina 

Ulje ove biljke sadrži gama-linolensku kiselina koja djeluje protuupalno. U istraživanjima su znanstvenici osobama koje imaju OKP ponudili dozu od 500mg ovog ulja te zaključili da su simptomi blaži. Isti su pacijenti naveli da osjećaju puno manje anksioznosti.

6 zdravstvenih problema koje liječi kantarionovo ulje

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo