Zdravlje

Zdravlje

Ako vas muči visoki tlak, ovo su ulja koja vam mogu pomoći da ga snizite

Shutterstock

Naravno, postoje lijekovi koji će vam pomoći u borbi protiv visokog tlaka, ali tu su i prirodni sastojci za koje je znanost potvrdila da djeluju, ali i da su sigurni za korištenje.

Saznajemo kako možete koristiti esencijalna ulja za snižavanje visokog tlaka, ali ako već koristite lijekove koje vam je prepisao liječnik, nikako terapiju ne prekidajte bez konzultacija. Esencijalna ulja najčešće se koriste uz pomoć aromalampica i modernih difuzora.

Ako koristite lijekove za snižavanje krvnog tlaka, vjerojatno znate da oni ponekad mogu uzrokovati nuspojave, ali bez obzira na to nikako nije pametno prestati koristiti terapiju jer šteta može biti još veća. Ako vam lijekovi nikako ne odgovaraju, porazgovarajte s liječnikom koje su opcije i kako si možete pomoći prirodnim preparatima.

Ako vam liječnik odobri, pobrinite se da ozbiljno prihvatite savjete, potrebne promjene u prehrani i svakodnevnom životu, koje naglašavaju stručnjaci za kontrolu krvnog tlaka.
Jeste li znali da postoje esencijalna ulja koja mogu pomoći u kontroli krvnog tlaka, smanjiti osjećaj stresa i anksioznost – faktora koja imaju veliku ulogu u povišenju krvnog tlaka? Ponavljamo –  ako vam liječnik odobri da ih koristite, slobodni ste isprobati neke od njih.

Ružino ulje

Poznati miris i aroma ružinog ulja pomažu i u kontroli krvnog tlaka jer djeluju opuštajuće. Ovo je ulje poznati po tome što će poboljšati cirkulaciju i tako spriječiti da srce prejako i previše radi kako bi što bolje pumpalo krv do važnih organa.

Što će vam se dogoditi ako popijete lijek kojem je istekao rok trajanja? Evo na što upozorava liječnica

Eterično ulje lavande

Ako patite zbog povišenog krvnog tlaka, iznimno je važno kvalitetno spavati jer vas u suprotnom može idućeg dana mučiti krvni tlak. Ako želite dobro spavati možete računati na pomoć esencijalnog ulja lavande.

Eterično ulje bergamota

Uobičajen je sastojak velikog broja kozmetičkih proizvoda, a osim što je poznat kao sredstvo za snižavanje krvnog tlaka, potiče i normalan rad srca. Uz to možete računati da će vam korištenje ovog ulja poboljšati raspoloženje, koje je povezano s povišenim krvnim tlakom.

Eterično ulje tamjana

No što eterično ulje tamjana čini dobrim sredstvom protiv visokog krvnog tlaka je njegova moć da smanji posljedice stresa. Njegov prekrasan miris je poznat po tome što potiče opuštanje i dobro ga je imati pri ruci kada ste pod stresom, imate napade panike ili vas muči anksioznost.

Kako tretirati simptome koronavirusa kod kuće – vrućicu, kašalj, otežano disanje?

Esencijalno ulje jasmina

Ako je kod vas povišen krvni tlak povezan s raspoloženjem, možete imati koristi od ulja jasmina. Njegovom upotrebom možete spriječiti anksiozne misli i tako se umiriti i odmah utjecati na razinu krvnog tlaka.

Ylang Ylang eterično ulje

Zbog predivnog mirisa ovo vas ulje može umiriti, djelovati protiv anksioznosti i tako utjecati na snižavanje krvnog tlaka. Prema riječima onih koji koriste ulja, upravo je ovo ulje odlična pomoć kada je u pitanju kvalitetan san pa ga svakako isprobajte.

Eterično ulje kadulje

Mnoge su studije potvrdile da upravo ovo ulje ima kvalitete koje će utjecati na snižavanje sistoličkog  krvnog tlaka, ali i dijastoličkog – sistolički, tzv. „gornji“ tlak (kada srce izbacuje krv u arterije) i dijastolički, tzv. „donji“ tlak (kada se srce opušta da bi primilo krv).

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo